Acţiunea procurorilor DIICOT, care cercetează presupuse fraude bancare, a fost declanşată la cererea băncilor comerciale implicate, în urma unor plângeri penale înaintate de acestea, au declarat surse bancare, citate de Agerpres.


'Controalele s-au derulat în urma unor plângeri penale înaintate de băncile comerciale. Plângerile au pornit de la bănci, care au descoperit fraude în dosare de credit', au precizat sursele citate. Surse din Asociaţia Română a Băncilor au precizat, pentru AGERPRES, că ARB, prin statutul său de organizaţie profesională, 'nu se implică în politica comercială a băncilor'. Supraveghetorul sistemului este Banca Naţională.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei, grupare specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

La nivel de sistem bancar, volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale este între 250 - 300 de miliarde de euro. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate