Anul acesta au ajuns in Romania, in vizite oficiale, patru sefi de stat: prese­dintele interimar al Republicii Moldova -  Mihai Ghimpu, presedintele Georgiei - Mihail Saakashvili, presedintele Statului Israel - Shimon Peres, respectiv cel al Republicii Malta - George Abela. Asadar, dintre sta­tele membre ale Uniunii Euro­pe­ne, anul acesta doar seful de stat din Malta a venit la Bucuresti. Dupa intre­ve­de­rea de la Palatul Cotroceni, George Abela a facut si o gafa, confundand Roma­nia cu Bulgaria. „Ambele tari sunt situate strategic, noi in Mediterana, in extre­mitatea sudica a UE, Bulgaria (referindu-se la Romania - n.r.) in partea de est, si pu­tem impartasi expe­rien­ta, ne putem ajuta reciproc, pentru ca investitorii sa poata veni in Malta, iar oamenii de afa­ceri maltezi sa vina aici”, a spus pre­se­dintele Republicii Malta. Pre­zen­ta sa in Romania a fost o vizita de raspuns dupa ce presedintele Traian Basescu i-a vizitat tara, in 2004.

In rest, tarile UE au trimis in Romania reprezentanti la nivel de mi­nistere. De exemplu, ministrul Afa­cerilor Externe al Ungariei a fost primit la Palatul Cotroceni pe 1 septembrie, iar cinci zile mai tarziu a avut loc o intrevedere similara si cu ministrul Afacerilor Externe din Polonia. 

Izolarea Romaniei pe plan extern se poate observa si in numarul redus de in­vitatii primite de presedintele Romaniei. In zece luni, cea mai importanta vizita oficiala onorata de Traian Basescu a fost cea din Japonia. Invitatia a fost facuta de Im­paratul Akihito si a reprezentat ono­ra­rea unei obligatii diplomatice, dupa ce anul trecut Printul si Printesa Akishino au fost in Romania. De altfel, 2009 a fost anul cu cei mai multi reprezentanti de rang nobil primiti la Palatul Cotroceni: Printul Albert al II-lea de Monaco, Regele Albert al II-lea al Belgiei, Printul si Printesa de Asturias, precum si Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei. Si tot anul trecut Traian Basescu a fost invitat in noua tari, inclusiv in Franta si Polonia, cele mai multe vizite oficiale fiind stabilite in contextul summi­tu­lui NATO desfasurat, in 2008, la Bu­cu­resti. In 2010 insa, seful statului roman a fost primit doar in Bulgaria, Macedonia, Albania, Lituania si Ka­zahs­tan. In rest, singurele ocazii de a discuta cu omologii sai din UE au fost reu­niunile de la Bruxelles. De multe ori insa, came­re­le de luat vederi l-au surprins pe prese­din­tele Basescu destul de izolat de liderii euro­peni. De la Palatul Cotroceni se insista foarte mult pe prietenia pe care seful statului o are cu omologul sau francez. Luna trecuta, in plin scandal legat de ex­pul­zarea tiganilor din Franta, Admi­nis­tratia Prezidentiala anunta ca cei doi sefi de stat au avut o convorbire telefonica „ami­cala si constructiva”, in contextul „par­teneriatului strans dintre Romania si Franta”. Un succes al diplomatiei roma­nesti si al MAE este posibila sosire in Romania a cancelarului german, Angela Merkel. Vizita a fost confirmata oficial de Ambasada Germaniei la Bucuresti. Un anunt in acest sens a fost facut si de Traian Basescu inca din 23 septembrie. Merkel ar urma sa ajunga maine la Bu­cu­resti, pentru cateva ore. Angela Merkel are programata o vizita in Bulgaria, in pe­rioada 11-12 octombrie, iar in acest context, liderul german ajunge si la Bucuresti.