Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut catre KazMunaiGaz (KMG) pachetul de actiuni reprezentand 25% pe care il mai detinea la The Rompetrol Group. In urma acestei tranzactii, compania de stat din Kazahstan detine integral grupul petrolier.
 
"In concordanta cu termenii initiali ai contractului semnat in august 2007 cu compania KMG, prin care aceasta a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding SA, am decis sa-mi exercit dreptul de vanzare catre KMG al pachetului de 25% actiuni ramase in cadrul Rompetrol Grup", a declarat intr-un comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti, Dinu Patriciu.
 
KazMunaiGaz mentioneaza, intr-un comunicat, ca tranzactia privind preluarea participatiei de 25% a fost finalizata, insa nici una dintre parti nu a vrut sa ofere detalii despre momentul vanzarii sau despre valoarea tranzactiei.

"Achizitia restului de actiuni la Rompetrol corespunde strategiei KMG privind dezvoltarea activelor din strainatate", a declarat, in comunicat, presedintele KMG, Kayrgeldy Kabyldin, adaugand ca ca grupul kazah va continua proiectele de reconstructie a rafinariei Petromidia, a terminalului marin de petrol din portul Midia si extinderea retelei de benzinarii a Rompetrol pe piata locala si in strainatate.

Patriciu considera ca proprietarul Rompetrol "are toate competentele, resursele si determinarea pentru a duce compania mai departe" si ca lasa compania "pe maini sigure si capabile". Acesta a adaugat ca "in continuare, intentionez sa ofer KMG sprijinul meu total pe parcursul perioadei de tranzitie, pana cand un nou CEO va fi numit in fruntea companiei".
 
Dupa iesirea din actionariatul grupului Rompetrol, Dinu Patriciu a anuntat ca se va axa pe activitati pe piata imobiliara europeana, mass media si alte proiecte importante din zona sectorului energetic.
 
"Decizia mea de vanzare a participatiei in Rompetrol Group (TRG) face parte dintr-o strategie de business mai larga. Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media, si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea", a declarat Patriciu.