Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Victor Cionga, a discutat despre atragerea de capital suplimentar în economie prin intermediul bursei, într-o întâlnire cu preşedintele Bursei din Sofia, Ivan Takev, cu ocazia unei reuniuni economice, la Viena, organizată de Bursa de Valori din Viena şi CEE Stock Exchange Group, au anunţat, joi, oficiali ai BVV, potrivit Agerpres.

'Companiile beneficiază de privatizări, în special prin intermediul IPO-urilor, deoarece acestea conduc la o eficienţă operaţională mai mare, îmbunătăţind astfel competitivitatea lor la nivel internaţional. În plus faţă de menţinerea locurilor de muncă, companiile de succes creează noi locuri de muncă şi, prin urmare, susţin creşterea economică globală. Privatizarea nu este doar un mijloc de a atrage capital suplimentar prin intermediul bursei, cât şi un avantaj pentru economia naţională în sine', arată concluziile întâlnirii, la care au participat, de asemenea, Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Austria, şi ambasadorul Bulgariei în Austria, Elena Radkova.

'Deşi în general credem că piaţa de origine este locul cel mai potrivit pentru listarea companiilor, suntem convinşi, de asemenea, că Bursa din Viena este o alternativă excelentă pentru companiile din zona ECE care sunt interesate de o dublă listare', arată Michael Buhl, membru al Consiliului de Administraţie în cadrul Bursei de Valori din Viena şi CEE Stock Exchange Group.

Experţi din regiune au discutat despre atractivitatea companiilor din zona ECE pentru investitori, analişti şi bănci de investiţii, în contextul actual al pieţei de capital. Europa Centrală şi de Est oferă în continuare un potenţial enorm, în pofida faptului că regiunea este afectată de condiţiile care domină piaţa de capital din Europa. ECE este regiunea cu cea mai mare creştere din Europa. Estimările pe termen mediu publicate de Fondul Monetar Internaţional indică o creştere economică cumulată până în 2017 de 17% pentru zona ECE, comparativ cu doar 7% pentru zona euro.

Participanţii la reuniune avertizează că 'investitorii privesc cu prudenţă ofertele publice iniţiale, întrucât pieţele de capital sunt dominate în prezent de mediul politic. Cu toate acestea, companiile şi investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de obligaţiunile emise de companii'.