Oficial, ne merge bine. Dar, tot oficial, ne merge din ce in ce mai prost. Asa s-ar putea traduce datele statistice referi­toa­re la rata somajului. Doua institutii ale statului ne spun ,,cu cu­vin­tele lor” cam cum sta situatia pe piata muncii din Romania. La Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca - cea care ges­tio­neaza din fasa fenomenul - numarul somerilor este in sca­dere. La Institutul National de Statistica, lucrurile stau exact in­vers, adica cei care-si pierd slujbele sunt tot mai multi de la o zi la alta. Diferenta de procedura de lucru, explica  specia­lis­tii. Unii aduna ceea ce altii scad. Sau unii numara ceea ce ceilalti omit. Sau unii obosesc sa mai numere si se opresc la jumatate. Minusul si plusul folosite in mod diferit au ,,ratacit” nici mai mult, nici mai putin de 250 de mii de someri. Care probabil tot asteapta unificarea formulelor de calcul ca sa-i includa si pe ei cineva in toate statisticile. Ca de programe de reconversie ori de protectie nici vorba, fondurile in cauza au fost primele ciuntite.

Situatia este cu atat mai ciudata cu cat anul trecut, pe tim­pul asta, ambele institutii raportau acelasi numar de so­meri. Foloseau pe atunci aceeasi formula de calcul? Sau nu­ma­ratoarea s-a ,,defectat”  in anul de gratie 2011, cel ,,al iesirii din recesiune, criza, somaj” si ce-o mai vrea guvernarea por­to­­calie. Sau poate ca pe traseul dintre somaj si statistica vreun discipol al lui David Copperfield a reusit sa faca sa dis­para zecile de mii de someri, care evident ca incurca opti­mis­mul debordant al guvernului Boc, aflat in pregatirile pentru ale­geri. Nu spun ca, odata puse fata-n fata cele doua statistici, cineva trebuia sa si-o asume pe cea gresita. Si sa explice public care este situatia celor 250 de mii de oameni.  Ar fi prea mult pentru guvernantii Romaniei. Nu spun nici ca nu este de­loc normal ca o institutie care se ocupa de evidenta somerilor sa-i arunce pur si simplu din scripte pe cei care nu mai trec pe la ghisee (asa de curtoazie), presupunand ca si-au gasit de lucru. Spun doar ca se verifica inca o data (desi nu cred ca mai era neaparata nevoie) celebra zicere a lui Mark Twain: exista trei feluri de minciuni - minciunile, minciunile sfinte si statisticile. Iar daca ar fi trait in Romania vremurilor noastre ar fi spus: si declaratiile guvernantilor.

Si nu pot sa nu ma intreb: daca numaratoarea somerilor s-ar fi facut corect, ar mai fi fost Traian Basescu acum la Cotroceni? Ca pragul de un  milion de someri a fost atins. Numai ca nu a avut cine sa consemneze oficial.