Sute de politisti, jandarmi, lucratori ai DPIR si reprezentanti ai Enel au facut ieri o razie in comuna calaraseana Sarulesti, in urma unor informatii privind racordarea ilegala a unor familii la reteaua de energie electrica din zona. Acest tip de frauda, infloritoare mai cu seama in judetele Giurgiu, Hunedoara, Constanta si muni­cipiul Bucuresti, provoaca distribuitorilor de energie electrica pierderi anuale de aproximativ 200 de milioane de euro.

Asadar, o actiune de amploare, venita la tanc pentru a distrage atentia opiniei publice de la cazul consumat zilele trecute la Piatra Neamt, in urma caruia secretarul de stat Dan Fatuloiu a solicitat inlocuirea din functie a sefului IPJ Aurelian Soric, precum si a sefului IGPR, Petre Toba. Potrivit reprezentantilor IPJ Calarasi, exis­tau informatii ca persoanele controlate sunt autori ai unor furturi din trenuri si de compo­nente de cale ferata si terasament si detin societati de colectare si prelucrare a fierului vechi, in zona fiind de­sco­perite 150 de tone de fier vechi fara documente de provenienta. „Am descins cu politis­tii si jandarmii si am gasit 14 locuitori care erau racordati ilegal la reteaua de energie elec­trica, acestora fiindu-le intocmite dosare penale pentru furt calificat. De asemenea, existau sem­nale ca acestia sabotau bunul mers al activitatii pe calea ferata Bucuresti - Constanta, in ultimele doua luni fiind 25 de eve­nimente. Se fura piese si subansamble de cale ferata de terasament, iar informatiile noastre arata ca autorii infractiunilor sunt romii din Sarulesti. Exista si suspiciunea ca au furat dintr-un tren de marfa repere, suban­samble si piese auto, iar suspi­ciunile ne-au fost confirmate azi (n.r. - miercuri), cand la domiciliile unora dintre ei s-au descoperit o parte din aceste bunuri furate“, a declarat inspectorul-sef al IPJ Calarasi, comisar-sef Vasile Margineanu.

Substragerile de energie reprezinta 5,4% din consum


Furturile de electricitate reprezinta 5,4% din consumul anual de energie din tara, ceea ce in­seam­na o cantitate de 2,9 miliarde de KWh, potrivit unor date furnizate de compania de distri­butie Enel, care opereaza in Dobrogea, Banat si Bucuresti. Comparativ, in tarile euro­pene media fraudelor este de 0,25%, de 21 de ori mai mica decat la noi. Practic, distribuitorii, Enel, CEZ, E.ON si Electrica, pierd anual o suma totala de aproxi­ma­tiv 200 de milioane de euro doar din fraudele de electricitate. La aceasta se mai adauga pierderile de pe retea, cauzate de vechimea considerabila a componen­telor, in contextul in care o gospodarie consuma in medie 2.000 de KWh pe an, iar pretul mediu pe KWh este de 0,3 lei.

800 de romi din SARULESTI PoartA numele de familie „Mihai“!


Una dintre particularitatile Sarulestiului este faptul ca aproximativ 800 de locuitori ai comunei, exclusiv de etnie roma, poarta numele de familie Mihai, lucru ce ingreuneaza foarte mult identificarea potentialilor infractori. Potrivit primarului Nicolae Ghetzira, razia de ieri a avut ca punct de plecare si furtul de fier vechi balotat al unei firme private din Arges, sustras in urma cu doua zile dintr-o garnitura de tren de pe ruta Bucuresti-Constanta:  „Este foarte adevarat ca acum doua zile a fost furata o cantitate foarte mare de fier vechi dintr-un vagon al unei garnituri ce a incetinit in zona Sarulesti. In proportie de 90% paguba a fost recuperata“, ne-a declarat edilul comunei Sarulesti, aflat ieri in Bulgaria, la un schimb de experienta pe tema fermelor de crestere a melcilor. (Valentin Mateescu)

Sase metode de a pacali contorul
1.  Cea mai rudimentara forma de furt de energie este racordarea directa la reteaua de distributie, mai exact, un fir tras de pe stalpul de pe strada.

2. Cea mai simpla si eficienta este racordarea la sursa inaintea contorului. Se formeaza o bucla din  fire conductoare, cu un racord inaintea contorului si un altul dupa acesta. Constatarea acestei fraude e mai greu de demonstrat.

3. Scurtcircuitarea contorului. La aceasta se poate apela doar daca contorul este montat in apartament. Se inlatura sigiliul si se desface capacul contorului in care se afla patru borne. Cu ajutorul unui fir se conecteaza doua dintre acestea si contorul este scurtcircuitat.

4. Un  procedeu mai sofisticat este acela de gaurire a capacului de masura cu un burghiu foarte fin. Prin orificiul respectiv se introduce o sarma spiralata cu care se atinge discul din interior astfel incat acesta sa fie oprit. Pe suprafata contorului se aplica un strat de praf care sa dea impresia ca nu s-a mai umblat de mult timp.

5. Intre gemuletul de pe fata contorului si carcasa exista o mica distanta. Prin acest orificiu se introduce o bucatica dintr-un film de fotografiat care, la randul sau, va impiedica rotatia discului.

6. Ultima posibilitate din cele cunoscute prevede racordarea inainte de contor, dar prin pamant. Mult mai greu de realizat si necesitand cunostinte in domeniu din partea hotului.