Companiile de distributie a energiei elec­trice pierd anual intre 1,1 si 1,4 miliarde de euro din cauza furturilor de curent, a declarat ieri Dragos Chivu, director general al Nokia Siemens Networks. Potrivit acestuia, fraudele reprezinta 20% din consumul de electricitate al Romaniei. „Spre comparatie, numarul de autovehicule furate anual se situeaza in jurul cifrei de 9.000, adica sub 0,2% din dimensiunea parcului auto national, care depaseste cu putin pragul de cinci milioane de unitati”, a afirmat Chivu.

Acesta reprezinta o companie care furnizea­za solutii de reducere a consumului de energie, cu posibilitatea de a-si recupera investitia in cativa ani.

Recent, distribuitorul Enel a emis un comunicat prin care sustinea ca in 2009 s-a inregistrat o crestere a fraudelor de electricitate prin conectari ilegale la retea, prin falsificarea consumului real redat de contoare sau prin alte actiuni ilegale. Cea mai simpla si eficienta metoda de furt al curentului este racordarea la sursa inaintea contorului. Practic, se formeaza o bucla din fire conductoare, cu un record ina­in­tea contorului si un altul dupa acesta.

Consta­tarea fraudei se face doar in momentul in care apare o discre­pan­ta foarte mare intre consum si cantitatea inre­gistrata la contor, iar descope­rirea se face in locuinta celui banuit de furt.