Distribuitorii de gaze naturale au cerut ma­jorarea preturilor in trei trepte pana in luna septembrie, cu 5%, 7% si 9%, pentru acoperirea pierderilor. Astfel, deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat ca prima crestere ceruta de distribuitori, de 5%, ar urma sa fie apli­cata la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.

Totodata, Iancu a afirmat ca este nevoie de protectia consu­ma­torilor vul­nerabili. La incepu­tul lunii martie, Mi­nisterul Economiei a anun­tat ca pretul gazelor naturale pla­tit de populatie nu ar tre­bui sa creasca, nici in aceasta pe­rioada, nici „in vi­itor”, ne­existand mo­tive pentru o astfel de evo­lutie. Distribui­torii de ga­ze au ce­rut ANRE de mai multe ori in ultimii ani majora­rea tarifelor, motivand ca vand in pierdere si nu isi mai pot acoperi costurile, ceea ce i-ar putea determina sa in­trerupa alimentarea cu gaze a consumatorilor si sa reduca investitiile.

Pe de alta parte, obligata de legislatia UE, Romania va trebui sa liberalizeze piata gazelor pana cel tarziu anul viitor.

Astfel, in conditiile in care statul nu va mai avea posibilitatea sa controleze pretul la gaze, se estimeaza ca acestea se vor scumpi cu cel putin 25%-30%.