Castigurile societatilor de inves­titii listate la BVB au sporit sem­ni­ficativ in luna mai, ca urmare a inregistrarii, in cadrul situa­tiilor contabile, a dividendelor ce urmeaza sa fie incasate de la companiile din portofoliu. Cel mai mare castig a fost raportat de Fondul Proprietatea, care a fost avantajat de politica de dividend a compa­niilor de stat din portofoliu, inregistrand un profit lunar de 162,5 milioane de lei.

In conditiile in care legislatia pietei de ca­pital permite inregistrarea dividendelor in situatiile contabile anterior incasarii efective a acestora, respectiv imediat dupa data de inregistrare stabilita in Adunarea Generala a Actionarilor, castigurile socie­tatilor si fondurilor de investitii listate la BVB au sporit considerabil in luna mai. Dupa cum era de asteptat, Fondul Proprie­tatea conduce detasat topul profitabilitatii, raportand un castig de 445,9 milioane de lei pentru primele cinci luni. Cea mai mare parte din acest rezultat a fost realizata in lunile aprilie si mai, adica dupa trecerea datelor de inregistrare pentru acordarea dividendelor, in conditiile in care la finalul lunii martie profitul se ridica la numai 14,06 milioane de lei. In mai, Fondul a obtinut un castig de 162,5 milioane de lei, dupa ce pentru luna aprilie raportase un rezultat pozitiv de 269,3 milioane de lei, ceea ce determina un castig cumulat de 431,8 milioane de lei pentru ultimele doua luni.

 
Participatia la Petrom aduce jumatate din rezultatul FP


Cea mai mare parte a castigului inre­gistrat de FP provine din dividendele inre­gistrate in avans, pe care Fondul urmeaza sa le incaseze de la companiile din porto­foliu. Dividendele de la OMV Petrom, cea mai mare companie din portofoliul Fon­dului, la care acesta are o participatie de 20,11%, totalizeaza 201,62 milioane de lei.

Totodata, obligatia companiilor de stat sa distribuie 90% din profit sub forma de dividende a avut un impact pozitiv asupra profitului FP. Spre exemplu, a doua com­panie ca marime din portofoliul Fondului, Hidroelectrica, a obtinut in 2010 un profit net de aproximativ 420 de milioane de lei, astfel ca distribuirea a 90% din profitul net sub forma de dividende ar presupune ca FP sa incaseze peste 75 de milioane de lei, pentru participatia de aproape 20% pe care o detine in cadrul companiei. De aseme­nea, Romgaz, a treia companie din porto­foliul FP, a consemnat un profit net de 504 milioane de lei in 2010, astfel ca FP ar tre­bui sa incaseze dividende de aproximativ 68 de milioane de lei.

Pe de alta parte, FP va incasa dividende de circa 16 milioane de lei de la Alro, de 1,14 milioane de lei de la Transelectrica, de 2,11 milioane de lei de la BRD-GSG si de 174.000 de lei de la Oil Terminal. Totodata, Fondul va beneficia de dividende in valoa­re de 50,76 milioane de lei de la Transgaz, acestea nefiind insa incluse in profitul raportat pentru primele cinci luni, intrucat Adunarea Generala in care a fost aprobata distribuirea lor a avut loc in iunie.


SIF Transilvania ramane in top


La nivelul societatilor de investitii finan­ciare, cel mai mare castig a ramas al SIF Transilvania, care a mai obtinut un pro­fit de 33,3 milioane de lei in luna mai, re­zultatul din primele cinci luni ridicandu-se la 86,77 milioane de lei. Societatea ocupa primul loc si in clasamentul profitabilitatii SIF-urilor de la inceputul anului, iar avan­sul castigului se datoreaza, in mare parte, ca si in cazul FP, inregistrarii in avans a dividendelor. „Profitul a crescut pentru ca am realizat o serie de tranzactii, am incasat dividende de la societatile din portofoliu si s-au operat niste venituri care nu erau inregistrate anterior.

Speram ca profitul va continua sa creasca insa acest lucru depin­de de modul in care va evolua piata”, a de­clarat pentru ,,Fin.ro” Mihai Fercala, prese-­­
dinte CA al SIF Transilvania. SIF Moldova ocupa pozitia a doua in clasamentul profi­tabilitatii pentru primele cinci luni, cu un castig de 28,6 milioane de lei, din care re­zul­tatul lunii mai este de aproape juma­tate, respectiv 12,4 milioane de lei. SIF Oltenia a obtinut in mai un profit de 13,94 milioane de lei, superior castigului cumu­lat din primele patru luni, astfel ca in in­tervalul ianuarie-mai acesta se ridica la 25,16 miliarde de lei, ceea ce-i confera pozi­tia a treia in topul castigurilor de la ince­putul anului. Profitul SIF Banat-Crisana a crescut cu 8,9 milioane de lei in luna mai, la 10,33 milioane de lei la finalul primelor cinci luni. La sfarsitul lunii aprilie, SIF Mun­tenia era singura din cele cinci SIF-uri care inregistra pierderi, de 2,06 milioane de lei, insa luna mai a adus un profit de 5,86 mi­lioane de lei, astfel ca la nivelul primelor cinci luni castigul se ridica la 3,8 milioane de lei. Astfel, SIF Muntenia se pozitioneaza pe ultimul loc in topul profiturilor celor cinci SIF-uri. In pofida profitabilitatii ridi­cate, acti­vul net al FP s-a diminuat cu 0,85% in mai, la 16,4 miliarde lei, de la 16,5 miliar­de de lei la finalul lunii aprilie, in principal ca urmare a scaderilor inregistrate de actiu­nile din portofoliu cotate la BVB. Totodata, valoarea unitara a activului net s-a redus de la 1,2004 la 1,1919 lei/actiune.


Curtea Constitutionala considera din nou ca pragul la SIF-uri este legal


Curtea Constitutionala a respins ieri sesizarea SIF Transilvania privind neconstitutionalitatea pragului de detinere la SIF-uri, de 1% din capital.

Exceptia a fost invocata de societatea de investitii in cadrul unui proces cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, initiat de catre SIF Transilvania, deoarece Comisia nu a avizat modificarea statutului societatii prin majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%, cu toate ca actionarii hotarasera in 2009 aceasta extindere. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie, ea urmand a fi publicata in Monitorul Oficial. Curtea a dat un verdict similar si in 2009, cand exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de omul de afaceri Catalin Chelu, in cadrul unui proces cu SIF Oltenia.