Una din problemele cele mai mari, atat la nivelul tarii, cat si la nivel european, este crearea de locuri de munca. In Romania, in trimestrul II al acestui an, la 1.000 de someri erau doar 35 de posturi vacante. In plus, in primul trimestru avem si o rata de ocupare de doar 57%, sub media de la nivelul blocului comunitar de 63,7%. Cele mai putine locuri de munca se gasesc in regiunea Sud-Est, iar cele mai multe in Nord-Est.

Rata somajului a fost de 7,39% luna trecuta, in descrestere de la 7,43% in iulie, potrivit datelor publicate saptamana aceasta de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In trimestrul II, rata armonizata a fost de 6,8% in Romania, in timp ce la nivelul UE 27 somajul s-a ridicat la 9,5%, astfel ca ne-am situat printre statele membre cu o rata relativ scazuta a somajului. Aceste date ar trebui sa fie cel putin incura­jatoare, insa celelalte statistici arata ca, in realitate, piata fortei de munca are perspective sumbre. In trimestrul II al acestui an, la noi existau doar 35 de posturi vacante la 1.000 de someri BIM, adica exista aproximativ 23.652 de posturi vacante pentru cele 675.790 de persoane aflate oficial in somaj. Mai grav este ca numarul de posturi vacante la 1.000 de someri este in scadere continua si semnificativa. In trimestrul II din 2008, in Romania erau 171 de posturi vacante, numarul scazand drastic la 64 in aceeasi perioada a anului urmator. Tendinta de scadere este vizibila si anul acesta, in primul trimestru erau 37 de locuri de munca disponibile, iar nu­marul acestora la 1.000 de someri s-a diminuat. In trimestrul II cele mai mul­te posturi vacante au fost in regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), reprezentand 22,6% din numarul total pe economie. In Bu­curesti-Ilfov au fost 20,4% din numarul de locuri, in regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) - 7,9%, iar cele mai putine posturi vacante au fost in regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Con­stanta, Galati, Tulcea, Vrancea), unde s-au inregistrat doar 5,4% din numarul total de locuri vacante. La nivelul Uniu­nii Europene, in trimestrul I din 2010, cele mai multe locuri de munca la 1.000 de someri au fost in Olanda (291), in Germania (252) si in Luxemburg (136). La polul opus s-au aflat Letonia, cu doar sapte posturi vacante la 1.000 de someri, si Lituania, cu 21 de locuri de munca disponibile. In Bulgaria, in primele trei luni ale anului, au fost 48 de posturi vacante la 1.000 de someri.

Majoritatea ofertelor, pentru studii profesionale


Pe langa faptul ca numarul de pos­turi vacante la 1.000 de someri s-a dimi­nuat dramatic, din cele 23.652, care ar fi vacante prin ANOFM, sunt disponibile la nivel national doar 475 de locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare. Pentru ingineri si subin­gineri sunt 147 de locuri de munca, dar se mai cauta contabili, analisti si progra­matori. Cercetarile Psihoselect, compa­nie de consultanta in resurse umane, arata ca angajatorii din IT doresc in special persoane cu cel putin trei ani experienta, iar numarul de posturi pen­tru absolventi este relativ mic, 7%. Ce­rintele pentru posturile din IT sunt in special legate de competente tehnice si mai putin de abilitati de relationare, pentru posturile de trei-cinci ani expe­rienta. Cele mai multe posturi oferite prin ANOFM sunt pentru persoanele cu studii medii si profesionale, fiind 10.780 de locuri de munca. Principalele ocu­patii oferite sunt cele de confectioner-asamblor articole din textile (1.436), mun­citor necalificat in industria confec­tiilor (691), operator confectioner in­dustria de imbracaminte - tesaturi, tri­co­­taje, materiale sintetice (486), muncitor necalificat la ambalarea si montarea pie­selor (387), muncitor necalificat la am­balarea produselor solide si semi­solide (361), agent securitate (281), lucra­tor comercial (268) si vanzator (138). Studiul companiei Psihoselect arata ca, pentru domeniul vanzarilor, aproxi­ma­tiv 50% din ofertele de locuri de munca se adreseaza persoanelor cu cel putin trei ani experienta. Aici exista o flexi­bilitate mai mare fata de tinerii fara ex­perienta, respectiv 13% din oferte sunt pentru proaspat absolventi, un procent dublu fata de ofertele din IT.

Pentru tinerii absolventi care doresc sa lucreze in vanzari atitudinea face diferenta. Sunt preferate persoanele cu atitudine pozi­tiva, orientate catre rezultate si solutii. Daca anul trecut, aproximativ jumatate din ofertele de locuri de munca erau in domeniul IT si vanzari, in prezent 65% din totalul ofer­telor de locuri de munca sunt pentru cele doua domenii, potrivit studiului Psihoselect, realizat pe un numar de 5.000 de oferte de munca la nivel natio­nal.

Reorientare spre agricultura


Un alt indicator ingrijorator este rata de ocupare, care in Romania a fost de doar 57% in primul trimestru, in timp ce media de la nivelul blocului comunitar este de 63,7%. In Romania, scaderea inregistrata intre trimestrul I 2008 si trimestrul I 2010 a fost de -0,7 puncte procentuale fata de -1,8 p.p. la nivelul UE 27. In trimestrul II a crescut usor rata de ocupare la 60,1%. Motivul principal a fost deplasarea spre agricultura, fenomen vizibil prin scaderea ponderii salaria­tilor si crestereaponderii lucratorilor pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati (mai ales in agricultura). In sectorul bugetar, efectivul de salariati a continuat sa scada, cea mai accentuata diminuare inregistrandu-se in iunie, cand au fost disponibilizate 6.200 de per­soane. De altfel, in T2 s-a consemnat, in sectorul bugetar, cea mai scazuta va­loare a ratei locurilor de munca vacante din 2005 si pana in prezent. In iulie 2010 fata de iunie, s-au inregistrat diminuari ale efectivului de salariati in toate sectoarele de activitate, cu exceptia agriculturii, care a avut o usoara crestere cu caracter sezonier (500 de persoane).

Cele mai sem­nificative scaderi, ca numar de sala­riati, au fost in sectorul serviciilor sociale (6.200 de persoane) si in industrie (5.200). Cum industria este cea care a sus­tinut cresterea Produsului Intern Brut, cu un aport pozitiv de 1,3%, sca­de­rea efectivului de salariati, cuplata cu reducerea in primul se­mestru a inves­titiilor straine directe cu 2,5% in acest sector, nu este deloc linis­titoare.

Cele mai semnificative scaderi in trimestrul I 2010 fata de acelasi tri­mestru al anului 2008 s-au inregistrat in: Letonia (-11,9 puncte procentuale), Esto­nia (-10,6 puncte procentuale), Irlanda (-8,8 p.p.),  Lituania (-7,1 p.p.) si Spania (-6,8 p.p.). Valorile cele mai mari ale ratei de ocu­pare s-au inregistrat in: Olanda (75,8%), Danemarca (73,0%), Suedia (71,0%), Ger­mania (70,8%) si Austria (70,6%). La nivelul UE 27, in trimestrul I 2010 s-au inregistrat valori sub cele din acelasi trimestru al anului 2008 in majo­ritatea tarilor, cu patru exceptii: Malta, Luxem­burg, Germania, Polonia.