Presedintele Camerei Deputatilor declara zilele trecute ca prima sesiune parlamentara din 2011 „a fost mult mai linistita, cu o abordare constructiva”.

„Am reusit sa trecem mult mai multe proiecte importante. Intotdeauna exista si restante, dar cred ca proiectele mari, de importanta extraordinara, au reusit sa fie trecute de Parlament”, afirma Roberta Anastase (PDL), la inchiderea sesiunii.

Toate „proiectele importante” de care vorbeste Anastase au fost adoptate prin asumarea raspunderii. Cabinetul Boc a recurs la aceasta procedura de trei ori in sase luni: pentru Codul Muncii, Legea Dialogului Social si Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului din invatamant.

De altfel,  dintr-un calcul realizat de „Fin.ro” pe baza datelor postate pe site-ul institutiei reiese ca actuala majoritate a dezbatut in plen in principal doar actele normative primite de la guvern. Con­cret, in intervalul ianuarie-iunie doar 52 de proiecte si propuneri legislative au fost promulgate, dintr-un total de 492 de­puse in intervalul amintit. Asa cum era de astep­tat, majoritatea actelor normative adoptate au fost ini­tiate de guvern: 21 de ordonante de urgenta, trei legi aprobate prin asuma­rea raspun­derii si 12 proiecte de modi­ficare a altor acte normative.

Dintre propunerile deputatilor au fost adoptate doar doua. Prima se refera la alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin si a avut ca initiatori repre­zentanti din toate grupurile parlamen­tare. „Avand in vedere actuala criza finan­ciara, care afecteaza drastic buge­tul de stat si bugetele locale, propunem prin actul normativ initiat ca alegerea primarilor sa se efectueze identic cu cea a presedintilor consiliilor judetene, adica intr-un singur tur de scrutin, daca nu exista balotaj”, motiveaza cei 62 de semnatari. Cea de-a doua idee ajunsa lege are in vedere participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman. Alte 14 documente care au trecut de Camera Deputatilor, ca si camera decizionala, au fost legi de aprobare a unor acorduri si protocoale internationale.


Deputatii PDL au promovat initiative in contradictie cu programul de guvernare

 
In intervalul ianuarie-iunie, repre­zen­tantii PDL au semnat 150 de initia­tive legislative. Cu exceptia legii privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, nicio alta propunere a PDL nu a parcurs toate etapele din circuitul parlamentar. Multe se afla in contra­dic­tie cu programul de guvernare al Cabi­netului Boc, intrucat au in vedere modi­ficarea unor taxe, dar si amen­darea legii pensiilor publice aprobate anul trecut de Executiv. De exemplu, mai multi deputati PDL au propus modificarea Codului Fiscal pentru ca angajatorii care incadreaza in munca someri si persoane in cautarea unui loc de munca sa fie scutiti timp de un an de la plata impozitului pe salariu. „In aceasta perioada de profunda criza economica in Romania, angajatorii se feresc sa mai angajeze personal, in conditiile in care legislatia fiscala este extrem de stufoasa si se schimba des. Pentru a crea noi locuri de munca, trebuie acordate o serie de facilitati acelor anga­jatori care nu au restante la plata taxelor fiscale si care pot face dovada ca pot angaja”, explica initiatorii. Guvernul a anun­tat ca nu sustine propunerea legis­lativa, motivand in principal ca o astfel de scutire de la plata impozitului „numai in cazul persoa­ne­lor fizice care au fost someri inainte de a fi fost angajati conduce la un tra­tament fiscal discriminatoriu in com­paratie cu celelalte persoane fizice care obtin venituri din salarii”. Proiectul se afla inscris pe ordinea de zi in data de 30 mai, cu raport de respingere. Tot deputatii PDL au cerut si dimi­nuarea impozitului de la 16% la 13% in cazul persoanelor care obtin venituri din salarii, respectiv din pensii. Guver­nul nu sustine initiativa, intrucat ar duce la diminuarea incasarilor din impo­zitul pe venit in anul 2011 cu 2.665,5 milioane de lei (-0,5% din PIB), cu efect asupra defi­citului bugetar.