Costurile de finanţare ale Germaniei pe doi ani au scăzut la un nou minim record, dobânda obligaţiunilor germane cu scadenţa în 2014 atingând -0,088% pe piaţa secundară, ceea ce ar însemna că investitorii plătesc 88 de euro pentru fiecare 100.000 euro împrumutaţi statului german.


Obligaţiunile germane au trecut în atenţia investitorilor în aşteptarea raportului privind încrederea consumatorilor din zona euro, analiştii anticipând scăderea indicatorului la minimul ultimilor trei ani.

Italia a programat pentru luni o rundă de finanţare de 5,5 miliarde euro, prin obligaţiuni cu maturitatea între trei şi 10 ani, iar Franţa se pregăteşte să împrumute 7,3 miliarde euro. Randamentul obligaţiunilor germane cu maturitatea la doi ani a scăzut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,083%, revenind uşor de la un minim de 0,088%, cel mai redus nivel din 1990.

Titlurile germane pe doi ani au randament negativ de 17 zile. Pieţele sunt în urcare luni datorită speculaţiilor privind noi măsuri anticriză din partea oficialilor europeni, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura supravieţuirea monedei euro.

Liderii de la Berlin, Paris şi Roma s-au poziţionat în sprijinul şefului BCE, care încearcă să convingă guvernele şi băncile centrale din zona euro să adopte un plan de reducere a costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei.