Chiar şi consumul moderat de alcool ne poate afecta. Două pahare de vin băute zilnic pot reduce producţia de celule din creier, cu aproximativ 40%, au descoperit cercetătorii de la Rutgers Unviersity, Statele Unite ale Americii, relateaza Dailymail.

 Rezultatele studiului au arătat că există o linie fină între consumul moderat de alcool şi exces.
"Consumul moderat de alcool poate deveni excesiv fără să ne dăm seama”, explică Megan Anderson, autoarea studiului.
"Pe termen scurt nu pot fi observate efectele adverse, însă pe termen lung acest tip de comportament ar putea avea un efect negativ asupra învăţării şi memoriei", a mai adăugat acesta.

Pentru studiu au fost folosiţi şobolani. S-a creat un nivel de alcool în sânge de 0,08%, limita legală de conducere în SUA, iar rezultatele au demonstrat că alcoolul a perturbat producţia de celule ale creierului.

Acest nivel de alcool nu a fost suficient pentru a afecta abilităţile motorii sau de învăţare asociativă pe termen scurt ale cobailor. Însă,
numărul de celule nervoase s-a redus cu aproape 40%, comparativ cu rozătoarele care nu aveau alcool în sânge. „Această scădere substanţială a numărului de celule cerebrale ar putea avea efecte profunde în timp asupra creierului adulţilor”, a declarat Anderson.

Celule noi produse comunică cu alţi neuroni pentru a reglementa sănătatea creierului. Dacă această zonă a creierului a fost afectată în fiecare zi, timp de mai multe luni sau ani, în cele din urmă persoana în cauză nu va mai fi capabilă să înveţe cum să ajungă într-un loc nou, de exemplu”, a concluzionat cercetătoarea.

Citeste si

Ce efecte are combinarea medicamentelor cu suplimentele nutritive

Tratamentul minune impotriva cancerului

Fructele şi legumele, arme eficiente contra depresiei