Dr. Raed Arafat a declarat, astazi, ca a optat sa plece din Ministerul Sanatatii pentru a putea sa-si exprime punctul de vedere privind legislatia in domeniul sistemului de urgenta. El a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca si-a inaintat marti dimineata demisia din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

"Plec ca sa pot sa spun punctul meu de vedere", a explicat Arafat, care a completat ca este dispus sa revina la o astfel de munca numai alaturi de specialistii in domeniu.

El a respins acuzatiile potrivit carora ar fi impotriva reformei in Sanatate si a precizat ca nu este de acord cu noile propuneri de reglementare a sistemului de urgenta.

Raed Arafat a informat ca a inaintat punctul sau de vedere ministrului Ritli Ladislau cu speranta ca va ajunge la toti decidentii in domeniu.

Potrivit lui Arafat, sistemul de urgenta trebuie abordat tehnic si strategic, fara elemente comerciale. El a mai spus ca acesta nu este doar rodul muncii lui, ci este rezultatul activitatii unei comisii.

"O legislatie care este unica, tradusa de Banca Mondiala si folosita in alte tari, aceasta lege noua, ne este teama, va disparea. Indiferent ca se spune ca legislatia secundara ramane, ea va disparea pentru ca dispare baza legala. De acolo dispare integral capitol privind corelarea SMURD si MAI", a explicat Arafat.

El a adaugat ca raspunsul primit dupa discutiile din Comisia de Urgenta, ca aceste prevederi vor fi cuprinse in normele de aplicare, nu il multumeste, deoarece considera ca astfel de reglementari trebuie cuprinse in lege, nefiind suficienta o hotarare de guvern sau un ordine.

"Nu poti face asta doar la nivel de hotarare de guvern sau de ordin, iti trebuie o lege. Noi ne intrebam care va fi conceptul viitorului sistem de urgenta. Indiferent de sistem, noi desfiintam o lege cursiva, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenta. Daca un sistem functioneaza bine, un sistem care nu pot spune ca este perfect, nu pot sa spun ca a atins apogeul, insa este un sistem pentru care multi din alte tari avansate ne-au laudat ca am luat-o inainte ca si sistem de urgenta", a mai spus Raed Arafat.

El a atras atentia ca se distruge ceva ce exista, fara a fi siguri ca in schimb va fi ceva mai bun sau cel putin la fel de bun.

"Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenta. Vreau sa explic anumite aspecte, sper sa inteleaga lumea ca avem un sistem de urgenta integrat. Nu poti spune ca SMURD nu este afectat cand depinde de serviciul public de ambulanta. Ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial si care va intra in comepetitie cu sistemul public, iar sistemul de urgenta va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, si nu mai poti vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat", a aratat Raed Arafat.

El a mai spus ca atunci cand se va realiza unde s-a ajuns cu sistemul de urgenta, peste trei-patru ani, va fi ireversibil, nu va mai fi posibila o intoarcere de unde s-a pornit.

"Am obligatia sa avertizez si sa zic public, nu sa tac si sa stau pe loc in speranta ca se va rezolva. Pe parcursul anilor, nu este prima data cand exista aceasta tentativa de comercializare. Au fost presiuni multe. Am avut presiuni fantastice la Legea 95/2006", a mai aratat Raed Arafat.

Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.

Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii in 23 august 2007, printr-o decizie semnata de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. El s-a ocupat de medicina de urgenta.

Raed Arafat este si coordonator al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), precum si medicul coordonator al statiei SMURD Targu Mures, cel mai modern centru de urgenta din Romania.


Raed Arafat, de profesie medic specialist de Anestezie Terapie Intensiva, a infiintat si coordonat SMURD in 1990, lucrand mai intai ca voluntar, pe o perioada de opt ani.