Creditorii companiei Dubai Group au decis sa recupereze banii prin instanta. Royal Bank of Scotland (RBS), Commerzban si Standard Bank au depus in Tribunalul de arbitraj de la Londra o plangere comuna impotriva companiei de investii din emiratul Dubai, proprietate a seicului Mohammed ibn Rashid al-Maktoum.


Cele trei banci, care fac parte dintr-un consortiu de 35 de institutii de creditare, au refuzat conditiile de restructurare a datoriei de 6 miliarde de dolari ale companiei, propuse in luna martie si au apelat la justitie pentru clarificarea relatiilor cu clientul lor. Expertii estimeaza ca procesul va dura cel putin doi ani.

Cu toate ca actiunea a fost demarata, cele trei organizatii bancare raman in continuare dispuse sa analizeze alte propuneri venite din partea Dubai Group, care apartine seicului Mohammed ibn Raschid al-Maktoum.

„Un asemenea pas este foarte agresiv. In Dubai nimeni nu s-a bucurat, cu siguranta, pentru a emiratul ar fi dorit sa rezolve aceasta poblema fara valva inutila”, citeaza Market Watch un avocat independent, participant la negocierile cu Dubai Group. Nu este exclus ca demersul angajat de cele trei banci sa le complice, pe viitor, activitatea in Emiratele Arabe Unite (EAU), pentru o evolutie de succes a oricarei afaceri in regiune este garantata de legaturi stabile.

Totusi, bancile au acceptat acest risc, pentru ca prezenta lor in EAU este foarte limitata. Astfel, dintre cele trei structuri, cea mai bine reprezentata este RBS, care anul trecut o ocupat locul opt dupa volumul e credite acordate in Emirate, cu 369 de mililoane de dolari. Royal Bank of Scotland s-a regasit, de asemenea, la numarul 14 al listei organizatorilor de emisii de obligatiuni ale companiilor locale, cu 718 milioane de dolari. Comerzbank si Standard Bank nu se regasesc pe nici unul dintre cele doua clasamente.