In Dubai se vor construi un muzeu de arta moderna si o opera, primele proiecte anuntate de la criza care a zguduit emiratul in 2009.


Intr-un comunicat, seicul Dubaiului, Mohammaed ben Rached Al Maktoum, a precizat ca noul complex cultural va fi situat nu departe de Burj Khalifa, cel mai inalt turn al lumii, devenit simbol al orasului-emirat.

Pentru moment, nu au fost furnizate detalii privind costul proiectului lansat de gigantul imobiliar Emaar sau de data finalizarii lui. S-a spus numai ca lucrarile la complextul cultural, care va cuprinde galerii de arta, doua hoteluri si apartamente, vor incepe intr-un viitor apropiat.

Dubai a creat o adevarata furtuna pe pietele financiare cand a solicitat, in noiembrie 2009, un moratoriu asupra datoriei celei mai mari dintre companiile sale, Dubai World. Cateva luni mai tarziu, in martie 2011, conglomeratul a reusit sa obtina din partea creditorilor sai un acord final de restructurare a unei datorii de 14,7 milarde de dolari.

In aceste conditii, emiratul, care s-a facut renumit pentru proiectele sale faraonice, printre care cel mai inalt turn din lume si insule artificiale, s-a vazut nevoit sa renunte, pentru moment, la unele dintre planurile sale din cauza dificultatilor de ordin financiar.

Detinatoare de mari rezerve de petrol, bogatele state din Golful Persic, au intrat intr-un fel de concurenta pentru a se impune ca atractii culturale. Astfel, Abu Dhabi, cel mai bogat dintre emirate, va inaugura in 2015 un muzeu al Luvrului si in 2017 un muzeu Guggenheim. Qatarul s-a dotat cu cel mai mare muzei de arta islamica din regiune, iar la Oman, sultanul Qabous a inaugurat anul trecut Opera regala de la Mascate.