Drept raspuns la apelul de „solidaritate in interes national” lansat de seful statului, sindi­catele au scos in strada peste 30.000 de oameni. Mitin­gul de ieri, din fata Palatului Victoria, a fost primul protest de o asemenea amploa­re orga­nizat dupa anuntarea masu­rilor de aus­teritate convenite cu FMI. Protes­tele s-au desfasurat, nu intamplator, in fata guvernului, iar dupa trei ore (timpul pentru care au primit autorizatie de miting), parti­cipantii s-au retras fara incidente majore. Nu inainte de a anunta ca din 31 mai vor declansa greva generala.

Cabinetul Boc a gasit cea mai simpla cale de a-i evita pe protestatari. A programat se­dinta saptamanala de guvern de la ora 15.00, la doua ore dupa ce expira autorizatia pentru mitingul din Piata Victoriei, in conditiile in care, in ultimele saptamani, sedinta s-a des­fasurat de la ora 9.00. De altfel, dialogul dintre sin­dicate si guvernanti a fost aproape ine­xistent si in ultimele zile.

Dupa sedinta CES de luni, incheiata fara nicio decizie clara, sindicatele au cerut Executivului sa modifice memorandumul suplimentar convenit cu delegatia FMI, astfel incat in noul document sa fie incluse si unele dintre revendicarile lor. Singura concesie pe care Executivul pare dispus sa o faca este ca reducerile de venituri sa nu fie aplicate in cazul alocatiilor pentru copii si ale persoa­nelor cu handicap, dupa cum a anuntat minis­trul Muncii, Mihai Seitan. Ieri la pranz insa nu era nimic cert.

Pe ordinea de zi data publicitatii, guvernul nu avea niciun punct referitor la proteste ori la memorandumul cu FMI. Saptamana tre­cu­ta, presedintele Traian Basescu declara ca mier­­curi, 19 mai, va discuta cu guvernul an­sam­blul masurilor pentru reducerea chel­tuie­lilor publice. Tot seful statului promitea si ca memo­randumul nu va fi aprobat de guvern fara avizul pozitiv din partea CES. In mo­men­tul de fata, acordul Consiliului este putin pro­babil fara votul sindicatelor. CES are pro­­gramata o noua sedinta luni. Cu sau fara noi consultari cu partenerii sociali, Cabinetul Boc trebuie sa aprobe, pana miercurea vii­toare, scrisoarea catre FMI, „ca sa poata fi avi­zata si de boardul Fondului, la finele lunii iu­nie”, dupa cum a anuntat ministrul Finan­telor. In schimb, ministrul Muncii nu exclude ca urmatoarea transa din imprumutul de la FMI sa fie „putin intarziata”.