In ultimele cateva saptamani se tot vorbeste despre „razboiul monetar” ca despre o noua arma economica folosita de unele tari in scopul protejarii propriilor interese. Respin­gand nu atat ideea in sine, cat pre­zenta cuvantului „raz­boi”, analistii sustin ca piata valutara mondiala va fi dominata in ultimele trei luni ale acestui an de un val de deprecieri valu­tare, operatiuni meni­te sa ajute economia interna a tarilor prin sustinerea anumitor sectoare de export, fara a tine cont de indicatorii economici ai altor state.

Pe piata valutara nu au mai ramas „oaze de liniste”. Speculantii joaca impo­triva dolarului cu acelasi elan cu care au ju­cat impotriva euro in plina criza a da­to­riilor europene. Saptamana trecuta, spe­culantii au aruncat in aceste opera­tiuni 22 mld. $ - cel mai ridicat in­dice din ultimii doi ani, dupa cum afir­ma Reu­ters. De aproape o luna, ­valuta americana se depreciaza fata de euro, pen­­tru ca joi sa atinga 1,4029/euro, valoa­re nemaiintalnita incepand din 28 ianua­rie.

In ultima zi a saptamanii tre­cute, dolarul si-a revenit usor. Drept sem­nal de atac a fost considerat aver­tismentul lansat de seful Rezervei federale a SUA, Ben Bernanke, la sfarsitul lunii au­gust, cand a evocat posibilitatea lan­sarii unui nou program de achizitionare de obligatiuni de pe piata, pentru a da o mana de ajutor economiei.

Expertii se asteapta ca decizia de injectare a aproape 1.000 mld. $ sa fie adoptata la inceputul lunii noiembrie. Rezultatul interventiei lui Bernanke: de la inceputul lunii sep­tembrie, cursul dolarului fata de cosul valutelor prin­cipalilor parteneri comer­ciali ai SUA a pierdut aproape 7%, iar fata de euro - apro­ximativ 11%. „Dolarul va con­tinua sa ramana sub presiune”, spune Brian Kim, de la UBS. „Intrebarea este cine va tipari mai multi bani”, adau­ga Bill Gross, de la PIMCO.

Un rau pentru moneda europeana


Un euro scump este daunator. Un curs de 1,4 $ si mai mult a fost catalogat de premierul luxemburghez, Jean-Clau­de Junker, un lucru rau pentru moneda europeana, ba chiar ucigator, potrivit aprecierii profesorului Nouriel Roubini. Iar cunoscutul finantist George Soros afirma ca speculatiile referitoare la derularea unui „razboi valutar ascuns” nu sunt departe de adevar. „In cazul in care China nu-si va putea onora responsabilitatile de lider mondial, sis­temul valutar global s-ar putea pra­busi, iar odata cu el economia planetara”, scria, recent, omul de afaceri american in paginile cotidianului „Financial Ti­mes”. Merita amintit ca, in februarie, ace­lasi Soros condamna, practic, euro, la dezas­tru, daca UE nu va face ordine in finan­tele comunitare.  Tot atunci, res­pon­sabilii fondurilor speculative, inclu­siv cel fondat si patronat de Soros, au pro­cedat, la „o cina de idei”, la un schimb de prognoze vizand soarta deloc de invidiat a euro.

Criza datoriilor euro­pene izbucnise precum eruptia unui vulcan, iar piata anticipa ca dolarul si euro vor ajunge la paritate. Volumul pozi­tiilor ascunse im­po­triva euro s-a cifrat, atunci, la aproape 60 mld. $ - un ni­vel maxim din 1999, dupa cum cons­tatau analistii de la Mor­gan Stanley. Acum, expertii revizuiesc previziunile ini­tiale. Goldman Sachs se asteapta ca pes­­te trei luni euro sa coste 1,4 $ (prog­noza anterioara era de 1,22 $), peste o juma­tate de an 1,5 $ (1,35 $), peste un an 1,55 $ (1,38 $).


Tarile BRIC se mobilizeaza


Despre razboiul valutelor au discu­tat, la sfarsitul saptamanii, ministrii de Finante ai G7, care au cerut Fondului Monetar International sa devina arbitru in aceste dispute. Responsabilii sunt ingr­ijorati de faptul ca multe state, pre­cum China, Brazilia sau Japonia, stopea­za aprecierea valutelor lor prin inter­ventii pe piata. Din iunie, cand autoritatile de la Beijing au anuntat ca revin la un curs flexibil al yuanului, moneda natio­nala a Chinei a crescut cu numai 2%. La sfarsitul lunii trecute, Japonia a proce­dat, la randul ei, la cea mai ampla inter­ventie valutara din ultimele dece­nii. Evitand sa ia parte deschis la astfel de mane­vre, Rusia a anuntat, prin vocea vice­ministrului de Finante, Dmitri Pan­kin, ca tarile care formeaza grupul BRIC (Brazilia, India, Rusia si China) vor com­bate prin toate mijloacele politice orice ini­tiativa americana de renuntare la un con­trol asupra cursurilor valutare. „Pro­blema nu se rezuma numai la cursu­rile valutare, care nu sunt altceva decat re­flec­­­tarea unor procese profunde, pre­cum inclinatia spre economisire, in­ve­s­titii, atmosfera investitionala. Sa lasi valutele BRIC sa navigheze liber nu repre­zinta reteta impotriva tuturor boli­lor”, a subliniat oficialul de la Moscova.


Estimari pentru ultimele trei luni

Incercand, la randul lor, o prognoza pen­tru ultimele trei luni ale anului, expertii Saxo Bank au schitat urmatorul tablou:

USD: Piata isi va concentra atentia asupra actiunilor FED din T4. Vorbind la modul general, Rezerva federala poate adopta unele masuri de sustinere a economiei, fie prin infuzii de aproape 1.000 mld. $, fie prin monetizarea obligatiunilor de stat pe termen lung. Oricum, dolarul apare, in contextul actual, intr-o stransa dependenta de moralul pietei. Cu alte cuvinte, el va creste numai in conditiile unui salt al pietei de actiuni.

EUR: Statele europene au angajat masuri de inasprire a politicilor fiscale, in incercarea de a lupta impotriva crizei datoriilor. Dar manevrele jucatorilor din piata nu mai sunt influentate de deficitele bugetare, nu la fel de mult ca pe peioada verii. O mare parte din urmarile negative au fost deja transferate in cursul monedei europene. Cu toate acestea, nu este exclusa o depreciere a euro fata de dolarul american.

JPY: Interventiile au inceput! Succesul sau esecul noilor tentative de a preveni o intarire excesiva a yenului va depinde de traiectoria rentabilitatii obligatiunilor de stat. Cu toate acestea, este posibil ca yenul sa alunece pe o panta descendenta instabila, inclusiv sub influenta riscurilor legate de evenimentele din tarile asiatice.

GBP: In T4 economia Marii Britanii va incepe sa simta consecintele programului de austeritate adoptat de guvern poate cu mai multa acuitate decat alte mari economii europene. Soarta lirei sterline va depinde de atitudinea investitorilor fata de risc, pentru ca anul acesta moneda britanica este folosita pe piata ca alternativa la dolarul american.

CHF: Francul elvetian s-a ciocnit de un zid de piatra, in momentul in care Japonia a intervenit pe piata valutara. In cazul in care economia elvetiana va afisa o usoara „racire”, un scenariu destul de posibil, francul va urma un trend al deprecierii.