Numarul tranzactiilor de transfer credit a scazut usor anul trecut, cu 0,9% fata de nivelul din 2009, la 185,8 milioane de operatiuni, potrivit datelor publicate azi de BNR. In schimb valoarea acestora a crescut cu aproape 10%, la 5.349 de miliarde de lei, dupa ce in 2009 scazuse cu aproape 17%. In acelasi timp, numarul tranzactiilor de debitare directa s-a redus cu peste 50%, pana la 1,67 milioane de operatiuni, valoarea diminuandu-se insa cu numai 7,6%, pana la 3,4 miliarde de lei. In 2009, valoarea urcase cu 54,6%, dupa ce in 2008 avansul a fost de 88,3%.  Potrivit statisticii de plati a BNR, numarul de tranzactii cu cecuri, inclusiv cu bilete la ordin, a sporit cu 20%, pana la 10,79 milioane de lei, valoarea acestora urcand cu aproape 50% , la 91 de miliarde de lei.
Tranferul de credit este o operatiune de plata initiata de catre platitor. In cazul unei astfel de tranzactii, instructiunea de plata este transmisa bancii platitorului (bancii initiatoare), iar aceasta transfera fondurile catre banca beneficiarului (banca destinatara), eventual prin mai multi intermediari.
Operatiunea de debitare directa este o modalitate de plata a unei sume de bani convenite intre platitor si beneficiar, care consta in debitarea preautorizata a contului platitorului de catre institutia platitoare in baza prevederilor mandatului de debitare directa, la solicitarea beneficiarului, si creditarea corespunzatoare a contului beneficiarului de catre institutia colectoare in baza angajamentului.