In primavara acestui an am asistat la o depreciere rapida a monedei unice euro­pene pe toate fronturile valu­tare, din cau­za problemelor afisate de unele tari din zona euro in ceea ce priveste datoriile suv­erane. Eco­nomiile puternice din zona euro au luat atitudine si au reusit sa redreseze si­tuatia in favoarea euro.

Temerile privind intrarea in incapacitate de plata a unor tari din zona euro s-au disipat treptat si aceasta situatie a permis euro sa inregistreze o evolutie ascendenta spectaculoasa (crestere de 18% in patru luni).

Inceputul lunii septembrie a adus in prim-plan ca FED-ul sa inceapa o noua runda de re­laxare a politicii monetare, in vederea ajustarii economiei americane in procesul de revenire.

Acest lucru se traduce printr-o cantitate mai mare de dolari pe piata si, judecand dupa legile pietei, atunci cand avem exces de oferta pretul scade, astfel ca dolarul a devenit Cenusareasa din piata Forex, fiind vandut de majoritatea parti­ci­pantilor. Modelul dupa care piata se misca era ur­matorul: se publicau indicatori macroeco­nomici sub asteptari in SUA, atunci dolarul se deprecia, iar pietele de actiuni cresteau. Faptul ca un in­dicator macroeconomic era publicat sub astep­tari se considera ca obliga oarecum FED-ul sa relaxeze suplimentar politica monetara, deci mai multi dolari, si atunci sa detii dolari nu era tocmai un plasament oportun.

Pe acest model pietele de actiuni pareau sa aiba o singura directie: in sus. Daca un indicator iesea sub asteptari, atunci insemna ca vom avea stimulare suplimentara a economiei, deci va fi bine pentru actiuni, rezultand cresterea pretului, in caz con­trar, cand un indicator era peste asteptari repre­zenta o veste pozitiva si indicii bursieri cresteau.

In aceasta saptamana, modelul dupa care pietele reactioneaza se pare ca s-a schimbat si pu­tem spune ca si trendul pe perechea EUR/ USD, fie si pe termen scurt, in sensul unei pauze a deprecierii continue si masive a dolarului.

Contextul este urmatorul: mai este o sapta­mana pana la sedinta FED in care se vor publica detaliile privind relaxarea politicii monetare, in­talnirea G20 in care s-a trasat o cvasiconcluzie: razboiul valutar privind deprecierea monedelor nu trebuie sa mai fie in prim-plan.

Astfel, in ultimele zile, daca un indicator macroeconomic a iesit peste asteptari piata a vazut acest lucru ca obligand oarecum FED sa nu ofere mai multi dolari catre piete si astfel deprecierea dolarului sa fi fost putin exagerata de catre participantii la piata.

Totusi, scenariul va avea o perioada de vala­bilitate limitata datorita faptului ca asteptarile privind suma pe care FED o va pune in joc sunt diferite in randul jucatorilor din piata.

Opiniile din piata merg pe intervalul intre cateva sute de milioane si un trilion de dolari. Este important si modul in care aceste sume vor fi oferite. Cel mai probabil vor fi mai multe eveni­mente pe parcursul unei perioade determinate de timp.

Concluzia este aceea ca pietele sunt in expectativa inainte de acest eveniment impor­tant, iar posibilitatea unor miscari de amploare in sus sau in jos este limitata. La sfarsitul sapta­manii viitoare vom putea discuta mai precis pe masurile care vor fi anuntate de FED.

Notificare
Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau de a vinde un anumit instrument financiar. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate. Deltastock nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza datelor si opiniilor furnizate. Nici Deltastock, nici autorul materialului nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in material. Aceste materiale nu au fost intocmite in conformitate cu cerintele legale menite sa promoveze independenta activitatii de cercetare pentru investitii si nici nu sunt subiectul niciunei restrictii privind activitatea de diseminare a cercetarii pentru investitii.