Cei doi giganti ai industriei aeronautice europene si de aparare au anuntat stoparea discutiilor angajate in vederea fuzionarii. Cele doua companii au invocat absenta unui acord intre guvernele Frantei, Germaniei si Marii Britanii


Nu e usor sa duci la bun sfarsit o „fuziune a anului”, mai ales cand pentru realizarea ei este nevoie de unda verde din partea mai multor state. EADS si BAE Systems au invatat aceasta lectie din experienta proprie. Cele doua grupuri au anuntat astazi esecul proiectului lor de fuziune din cauza absentei unui acord al guvernelor.

"Discuţiile cu reprezentantii guvernelor celor trei state nu au ajuns într-un stadiu care sa permita ambelor companii să prezinte câştigurile şi planurile detaliate de afaceri pentru această fuziune", a precizat grupul britanic BAE intr-un comunicat preluat de Bloomberg. Fuziunea celor două grupuri europene ar fi creat o companie cu o cifra de afaceri cumulata de 78 miliarde de dolari, mult inaintea gigantilor americani Boeing si Lockheed Martin. 

Acest esec, noteaza Bloomberg, scoate in evidenta divergenţele dintre guvernele europene, Germania dorind ca sediul viitoarei intreprinderi sa se afle pe teritoriul Germaniei. Se pare insa ca lucrurile nu au mers in directia dorita nu numai de Berlin, ci si de celelalte parti implicate in acest dosar. Oricum, a precizat un purtator de cuvant al guvernului geman, "pentru noi esential este ca EADS sa se dezvolte de o maniera pozitiva in toate sectoarele de activitate".
 
BAE Systems pierde astfel accesul la operaţiunile de inginerie aeronautică civilă de care are nevoie într-o perioadă de austeritate, cu bugete tot mai modeste alocate apărării, în timp ce EADS bifează încă un eşec în încercarea de a combina sub aceeaşi umbrelă industriile aerospaţiale ale celor mai mari trei economii europene. Imediat dupa ce vestea blocarii discutiilor a fost facuta publica, titlurile EADS au avansat cu 1,15%, actiunile. BAE pierzand 1,75% la Bursa din Londra.