Guvernul egiptean se aşteaptă să semneze un memorandum de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un împrumut de 4,8 miliarde de dolari înainte de plecarea, miercuri, a delegaţiei FMI de la Cairo, a declarat ministrul egiptean de finanţe, Momtaz al-Said, transmite Reuters, citat de Agerpres.

De asemenea, autorităţile de la Cairo au de gând să elimine subvenţiile pentru benzina cu cifră octanică 95 începând de miercuri sau joi, a mai spus Momtaz al-Said, ceea ce sugerează că guvernul egiptean este dispus să ia măsuri serioase pentru a obţine un credit de la FMI.

Autorităţile de la Cairo trebuie să rezolve o criză a balanţei de plăţi şi să restabilească încrederea investitorilor, afectată de cele 18 luni de instabilitate politică, şi speră să ajungă la un acord cu FMI până la sfârşitul acestui an. Analiştii subliniază însă că în mod normal FMI cere guvernelor să adopte măsuri înainte de a semna un acord de împrumut.

'Vom semna un memorandum de înţelegere preliminar înainte de plecare delegaţiei', a declarat Momtaz al-Said pentru Reuters, adăugând că echipa FMI vor rămâne în Egipt până miercuri.

Cabinetul egiptean se va întâlni marţi cu preşedintele Mohamed Mursi pentru a discuta 'planul de dezvoltare al guvernului', a anunţat, la rândul său, premierul Hisham Kandil, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Deocamdată nu au fost date publicităţii detalii din acest plan economic însă o serie de oficiali guvernamentali au evocat posibilitatea reducerii subvenţiilor pentru combustibili, majorarea TVA-ului şi taxarea operaţiunilor de cotare publică iniţială. Potrivit informaţiilor care au apărut în presa egipteană în ultimele zile printre măsurile discutate se numără majorarea preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici începând de luna viitoare şi majorarea TVA-ului la 11%. Guvernul egiptean vrea să elimine şi subvenţiile pentru combustibili. În prezent şoferii egipteni plătesc 2,75 lire egiptene (0,45 dolari) pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, mult sub preţurile internaţionale.

O misiune de experţi de la FMI şi autorităţile de la Cairo au demarat negocierile pentru un program de sprijin pe data de 30 octombrie.