Artisti, sportivi sau patroni au optat in favoarea unui domiciliu in centre care le ofera avanaje fiscale, precum Elvetia, Belgia, Statele Unite sau Marea Britanie.


Actrita Emmanuelle Beart a ales sa se instaleze in Belgia, unde locuieste la bunica sa si unde si-a intemeiat o familie. Numerosi alti colegi de breasla francezi s-au lasat ademeniti de sarmul Belgiei. Jose Garcia, scriitorul Eric-Emmanuel Schmidt sau Daniele Auteuil le-au urmat exemplul. Bruxelles nu taxeaza plus valoarea, nu impune un impozit pe avere si prevede o fiscalitate simplificata pentru succesiuni.

Johnny Hallyday este cel mai celebru dintre evadatii fiscali. In 2006, cantaretul s-a instalat la Gstaad, luxoasa statiune de schi din cantonul elvetian Berna, unde se bucura de un regimul fiscal special, destinat strainilor. Impozitul se calculeaza, aici pe baza nivelului de viata (de sapte ori valoarea locativa a resedintei), nu pe ansamblul averii. Potrivit cotidianului Le Matin, Hohnny Hallyday, care a castigat anul trecut peste 5 milioane de euro, a platit un impozit de numai 583.000 de euro.

Alti artisti, precum Alain Delon, Isabelle Adjani sau Charles Aznavour si-au stabilit, la randul lor, domiciliul in Elvetia, dar in cantonul Geneva. Pe ansamblul Elvetiei, un total de 5445 de persoane, in special, straini au beneficiat de avantaje fiscale in 2010, potrivit administratiei helvete. Contestat de o parte a populatiei locale, subiectul va face obiectul unui vot la 23 septembrie in cantonul Berna. Fie va fi inasprit, fie suprimat.

Fosta campioana de tenis Amelie Mauresmo nu este singura sportiva care s-a mutat in Elvetia. Jo-Wifried Tsonga, Richard Gasquet sau Arnaud Clement au facut la fel. Fostul patron al firmei Vinci, Antoine Zacharias, are domiciliul in Elvetia, alaturi de alte numeroase figuri ale lumii de afaceri franceze.

Nicolas Peuch, principal actionar al familiei Hermes, a carui avere este estimata intre 815 milioane de euro si 1,2 miliarde, Paul Dubrule, presedintele consiliului de supraveghere al grupului Accor, Daniel Hechter, Jean-Louis David, Eric Guerlain, vicepresedintele consiliului de administratie al Christian Dior sau familia Peugeot figureaza, de asemenea, in ultimul clasament al marilor averi din Elvetia. In sfarsit, fostul patron al L’Oreal, Lindsay Owen-Jones ar fi parasit Franta pentru Lugano, imediat dupa victoria in alegeri a presedintelui Francoi Hollande.