Enterprise Investors are disponibili bani pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est din al şaptelea fond de private equity, cu un capital de circa 650 milioane de euro, însă compania poloneză nu a găsit deocamdată nicio firmă românească atractivă în care să investească.


"Companiile la care ne uităm au suferit mult din cauza crizei. Nu avem nicio tranzacţie în negocieri avansate şi despre care să spunem că o vom închide în următoarele şase luni. Nu am mai investit în România de la preluarea Profi, din 2010. Avem bani, dar nu avem ce cumpăra", a declarat Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors, citat de Mediafax.

Începând din acest an Enterprise Investors investeşte capitalul din cel de-al şaptelea fond Polish Enterprise Fund (PEF VII). Fondul va avea un capital de 650 de milioane de euro, iar unul dintre investitori este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care participă cu până la 80 de milioane de euro.

"Acest fond caută în mod activ proiecte de buyout pe piaţa întreprinderilor mijlocii în sectoare atractive din Europa Centrală şi de Est. În majoritatea cazurilor, PEF VII investeşte cel puţin 30-60 milioane euro în schimbul unor pachete majoritare de până la 100% din companie", arată datele  Enterprise Investors. Fondul, la fel ca şi celelalte administate de compania poloneză, doreşte să colaboreze cu antreprenori care decid să conducă în continuare compania şi să reţină un pachet majoritar, dar care au nevoie de capital pentru extindere, pentru a deschide noi unităţi, să construiască fabrici în străinătate sau pentru a prelua competitori.

Enterprise Investors este cea mai veche şi una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est, cu activitate din 1990. Firma administrează opt fonduri de private equity şi venture capital care totalizează două miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,5 miliarde de euro în aproape 130 de companii din diverse sectoare şi au vândut peste 90 de investiţii cu venituri totale de 1,7 miliarde de euro.

În România, fondul a investit în jur de 200 milioane de euro, în companiile Macon Deva, Siveco România, Profi Rom Food şi Smartree.
Investiţiile realizate de fondurile de private equity s-au redus semnificativ în ultimii ani, de la un maxim de 289 milioane de euro în 2008 la 66 milioane de euro în 2011.