Un concept de dispozitiv de calcul din epoca Victoriană ar putea să reprezinte începutul erei IT cu peste un secol înainte de apariţia primului calculator personal, se afirma intr-un articol publicat de LiveScience.com.


Această posibilă maşină de calcul, denumită Analitycal Engine (Motor Analitic) - un dispozitiv din alamă şi fier care ar fi trebuit să funcţioneze cu aburi - a fost conceput de Charles Babbage, un faimos matematician al epocii, care a lucrat la mai multe variante ale maşinii de calcul, până la moartea sa, în 1871. 

Acest concept de maşină de calcul nu a fost niciodată transformat în realitate, însă, recent, l-a inspirat pe un programator britanic care a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a construi Motorul Analitic. Proiectul Plan 28 are drept obiectiv construcţia maşinăriei lui Babbage prin strângerea sumei de 8 milioane de dolari, în următorii 10 ani.

'Analitycal Engine ar fi fost primul computer din lume', susţine programatorul John Graham-Cumming. Charles Babbage a gândit un computer pentru uz general cu o memorie de doar 1 kilobyte, de 500.000 de ori mai mică decât a unui iPhone 4, care ar fi funcţionat de 13.000 de ori mai încet decât primul calculator personal, modelul ZX81, lansat în 1981.

În pofida acestor lucruri, Analitycal Engine pornea de la aceleaşi concepte de bază ca şi calculatoarele moderne. Dispunea de un 'depozit' pentru păstrarea numerelor şi rezultatelor, şi de o 'moară' pentru 'ronţăitul numerelor', iar în plus, putea indica rezultatele obţinute printr-un printer ataşat. Programele erau scrise în cartele perforate din hârtie întărită.

Un astfel de calculator ar fi avut şansa de a schimba cursul istoriei în perioada în care Revoluţia Industrială, ştiinţa modernă, noile invenţii şi expansiunea Imperiului Britanic dădeau o nouă înfăţişare întregii lumi. 'Cred că ar fi rezultat aceaşi avalanşă de noi idei şi concepte care s-a produs după apariţia primului calculator, în secolul XX', mai crede Graham-Cumming. 'Marea întrebare este, cine ar fi folosit această maşină de calcul; poate că armata, poate că guvernul sau poate că acele companii care împingeau expansiunea britanică', a mai adăugat el.

Guvernul britanic a prezentat, pentru scurt timp, interes pentru unul dintre dispozitivele de calcul mai simple, propuse de Babbage, denumit Difference Engine No. 1 (Motorul de scădere), dar a tăiat orice finanţare până în 1842. În 1871, când Babbage a încetat din viaţă, niciuna dintre maşinăriile sale nu era finalizată.

Una dintre prietenele apropiate ale lui Babbage, matematiciana Ada Lovelace, a participat la dezvoltarea proiectului Motorul Analitic şi a realizat chiar şi câteva schiţe de programe pentru maşinărie, devenind astfel primul programator de calculator din istorie. În prezent există două replici ale maşănăriei de calcul 'Difference Engine No. 2', ce sunt expuse la Muzeul Ştiinţific din Londra şi la Muzeul de Istoria a Calculatorului din Mountain View, California.