Cel mai cunoscut producator de instrumente muzicale din lume, Fender Musical Instruments Corp., artizanul mai multor tipuri de chitara electrica cu care au facut spectacol Jimmy Hendrix, Eric Clapton sau Shakira intentioneaza sa se listeze la bursa (Nasdaq) de unde intentioneaza sa stranga 200 de milioane de dolari in cadrul ofertei publice initiale (IPO).

Listarea ar ajuta compania sa plateasca datorii de aproximativ 246.2 milioane de dolari. Managementul firmei spune ca daca oferta se va bucura de succes intentioneaza sa foloseasca aproximativ 100 milioane de dolari pentru plata unor credite iar restul banilor vor fi folositi ca si capital de lucru.

Compania, infiintata in 1946 de Leo Fender, a produs mai multe modele de referinta in industria muzicala si anume Telecaster si Stratocaster. Modelul “Strat” cu care a cantat Hendrix a inceput sa fie comercializat incepand cu 1954

Brandul Fender este strans legat cu nasterea fenomenului rock ’n roll si are o influenta importanta in  cultura muzicala
scrie in documentele depuse de companie la Securities and Exchange Commission (SEC) si este cel mai mare producator de chitare electrice, acustice si bas din Statele Unite. De asemenea produce amplificatoare si alte instrumente ca mandoline sau banjo vandute si  sub alte marci ca Squier, Jackson, Guild, Ovation and Latin Percussion.

Leo Fender a fost in mai multe randuri proprietarul business-ului pe care l-a infiintat. In 1965 el si-a vandut afacerea concernului CBS, care dupa 20 de ani l-a cedat unui grup de investitori. In prezent 43% din actiuni sunt detinute de fondul de investitii Weston Presidio iar 14% de distribuitorul sau din Japonia, Yamano Music.

In 2011 compania cu sediul in Scottsdale (Arizona) a a avut venituri de 700 de milioane de dolari
in crestere cu 13% fata de anul anterior si profit net de 3,2 milioane dolari fata de o pierdere de 17,3 milioane in 2010.

Procedurile de intermediere ale acestei oferte sunt intermediate de J.P. Morgan si William Blair.