Romania ar putea beneficia din nou de aporturile de investitii straine directe (ISD) in domenii precum bunurile industriale, agricultura si industria ali­mentara, sectorul IT&C si cel al energiei regenerabile, spun analistii Erste Group.

„Dupa debutul crizei financiare globale, aportul de ISD s-a redus, in pofi­da faptului ca Romania a ramas o desti­natie de afaceri atractiva. Productivitatea muncii in industria prelucratoare a crescut cu mai mult de 12% atat in 2009, cat si in 2010, iar cresterea reala a salariilor s-a diminuat. Acordul stand-by cu FMI si UE a inlocuit unele dintre aporturile de capital privat din Romania si a acordat timpul necesar pentru implementarea reformelor si reducerea contului curent si a deficitului bugetar”, se arata in raportul Erste Group.

Analistii grupului austriac au expli­cat ca state precum Cehia, Slovacia, Polo­nia si Croatia au reusit sa se autosustina pe durata crizei, fara a ajunge la tensiuni grave privind finantarea externa. In schimb, state precum Ungaria, Romania si Ucraina au fost nevoite sa parcurga o restabilizare economica si sa adopte masuri de remediere, inclusiv reforme structurale.

„Intrebarea care se pune in conti­nuare este: cat timp va mai trece pana cand agentiile de rating isi vor alinia ratin­gurile cu nivelul indicatorilor eco­nomici de baza sau ratingurile vor incepe sa fie partial ignorate de piete ca fiind prea rigide si neactuale? Observam ca cea de-a doua varianta deja se materializeaza. Romania (BB+), care a fost retrogradata in timpul crizei la categoria «junk», imprumuta la costuri mai mici decat Portugalia, care este inca cotata mai bine”, se mai arata in rapor­tul Erste Group.