Ritmul de crestere a pietei far­maceutice din Romania va incetini dra­matic in urmatorii cinci ani, la o me­die de 7%, de la 25% in intervalul 2004-2008, pe fondul contractiei eco­nomice care va afecta standardele de viata, sunt de parere analistii grup­u­lui austriac Erste. In aceste conditii, spun ei, companiile farmaceutice, in spe­cial producatorii, se vor lupta sa fie profitabile, principalele obstacole fiind inasprirea fiscalitatii pe sectorul far­ma si majorarea drastica a peri­oadei de recuperare a creantelor.  Cu toate acestea, analistii bancii austriece recomanda investitorilor sa-si reduca expunerea pe titlurile ATB, pentru care au cal­cu­lat un pret-tinta de 0,615 lei, cu 5% sub cotatia de ieri de pe Bursa, de 0,65 lei.

„Recomandarea reflecta pozitia noas­tra prudenta cu privire la com­panie ca urmare a saltului dramatic al peri­oadei de recuperare a crean­telor si a astep­tarilor mai degraba modeste privind profitabilitatea, cel putin pana in 2010. Marjele s-ar putea imbunatati din 2011”, au motivat analistii Erste. De cealalta parte, ei recomanda pastrarea titlurilor Biofarm, cu un pret-tinta de 0,21 lei, superior cotatiei de 0,2 lei din piata.

„Perspectivele pe termen mediu si lung pentru Biofarm sunt modeste, tinand cont ca societatea s-a con­cen­trat pe me­di­camentele OTC (care nu necesita prescriptie - n.r.), segment care in pre­zent are cea mai abrupta cadere.  Totusi, avantajele competitive ale Biofarm - preturi mai mici fata de competitorii straini, produse bine promovate si te­renul valoros detinut in zona centrala din Bucuresti, vor face ca profitabilitatea sa ii fie mai putin afectata decat in cazul Antibio­tice.

Biofarm ar putea deveni o tinta de preluare in cativa ani, tinand cont ca principalii actionari, cele trei SIF-uri, vor cauta sa ajunga majoritari si sa gaseasca apoi un cumparator stra­tegic”, sustin ana­listii Erste