Dupa ce in urma cu doua saptamani au realizat prima tranzactie prin inter­mediul sistemului de decontare trans­fron­talier pus la dispozitie de Depo­zitarul Central - RoClear, cumparand un pachet simbolic de actiuni ale companiei austriece OMV, brokerii de la Estinvest Focsani au testat saptamana trecuta si decontarea cu piata germana, tot prin­tr-o tranzactie „de proba” de aproximativ 2.800 de euro.

„A fost tot un test-trade, sa vedem cum se deruleaza decontarea cu piata germana, daca totul e functional, daca instructiunile, actiunile si banii sunt tri­misi si primiti la timp, tinand cont ca in Germania decontarea are loc la T+2 (dupa doua zile de la tranzactie - n.r.)”, spune directorul adjunct al Estinvest, Petrica Tudoran.

Casa de brokeraj a achizitionat un pachet de actiuni ale Bursei din Frank­furt (Deutsche Börse) in valoare de aproape 2.800 de euro (11.870 lei), suma simi­lara cu cea a primei tranzactii derulate prin RoClear in urma cu doua sapta­mani, cu titluri OMV.

Depozitarul percepe pentru tranzac­tiile pe piata din Germania cel mai redus comision in grila cu tarifele pentru cele 16 tari, de 10,5 euro, acelasi tarif fiind aplicat si pentru Austria. Oferta include, cu exceptia Italiei, toate pietele mari vest-europene - Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Elvetia, Austria, Irlanda, Suedia, Danemarca, precum si cele mai impor­tante piete emergente est-europene - Po­lonia, Cehia, Ungaria, Grecia. Potrivit lui Tudoran, comisioanele pentru pietele emer­gente sunt mai ridicate, ajungand la 20-25 de euro. La acestea se adauga comi­sioane bancare si eventual cele percepute de firma care intermediaza tranzactia in tara respectiva.

Depozitarul spera ca noua platforma sa fie primita cu interes si de casele de brokeraj mai mici si spune ca in functie de solicitarile brokerilor va lua in calcul si conectarea cu piete noneuropene.

Doritorii de actiuni listate pe pietele externe au de asteptat 24 de ore pana la pefectarea transferului daca titlul este tranzactionat pentru prima data prin ROTC, insa in cazul in care simbolul este inregistrat in sistemul Depozitarului, tra­de-ul va fi executat in timp real. Pana acum, doar titlurile OMV si Deutsche Bör­se au fost „incarcate” in sistem, insa brokerii de la Estinvest spun ca se pre­gatesc si de alte achizitii, cu actiuni pre­cum Volkswagen sau ale companiilor de utilitati E.ON si Rewe, in functie de soli­citarile clientilor.