Dobanda Euribor la trei luni - rata care este luata in calcul pentru stabilirea costului imprumuturilor ipotecare din programul „Prima casa” - a ajuns la un minim istoric. Motivul tine de asteptarea institutiilor de credit europene ca Banca Centrala Europeana sa realizeze prima operatiune de refinantare la un an.

Rata Euribor la trei luni a scazut, ieri, pe piata in­ter­ban­ca­ra europeana la un minim istoric de 1,206%. Rata Euribor la trei luni este principalul reper al activitatii de creditare de pe piata interbancara, indicand atat asteptarile institutiilor financiare cu privire la evo­lutia dobanzilor de referinta, cat si predispozitia bancilor pentru creditare. Totodata, nor­mele de aplicare a pro­gra­mului „Prima casa” prevad ca bancile care vor sa participe tre­buie sa perceapa, la finan­tarile in euro, o dobanda de maximum Euribor la trei luni plus o marja de maximum patru procente.


Operatiune de refinantare


De asemenea, dobanda Euri­bor la sase luni a coborat si ea, de la 1,428% la 1,416%, iar rata pe termen de sapte zile a scazut de la 0,886% la 0,867%, potrivit Reuters. Astfel, bancile s-au repo­zi­tio­nat in piata in asteptarea pri­mei operatiuni de refinantare la un an din partea Bancii Cen­trale Europene. BCE avea programata pentru partea a doua a zilei de marti proce­du­ra de licitatie deschisa pentru prima operatiune de refi­nan­tare la un an pentru banci, majorand semnificativ lichi­ditatea din pietele europene.

In acest context, analistii in­t­ervievati de „Financial Ti­mes” (FT) anticipeaza ca ope­ratiunea pregatita de BCE pen­tru marti ar putea repre­zenta „o stimulare camuflata a pietelor financiare euro­pe­ne“, atragand cerere-record, de sute de miliarde de euro, din partea bancilor. Opera­tiunea ar putea reprezenta o oportunitate fara precedent pentru banci de a-si asigura lichiditate pe un an la do­banzi reduse si stabile. „Daca as fi banca, as aduna pana si mobila drept colateral pentru a participa la aceasta ope­ra­tiune“, a comentat eco­no­mistul Goldman Sachs, Erik Nielsen, transmite Mediafax. Cea mai mare infuzie de lichiditate derulata de BCE pana in prezent se ridica la peste 348 de miliarde de euro si a fost realizata in de­cem­brie 2007 printr-o singura ope­ratiune.

La ultima sedinta de po­litica monetara, oficialii Ban­cii Centrale Europene au de­cis mentinerea dobanzii-che­ie la 1%. Totodata, cei mai multi analisti europeni con­si­dera ca este posibil ca, pana la inceputul anului 2010, BCE sa mentina dobanda de politica monetara la acest nivel.