Moneda unica a continuat sa scada in fata dolarului american, coborand la cel mai mic nivel din august 2010, pe fondul unei piete cuprinsa de nervozitate in ajunul summitului informal al liderilor europeni de la Bruxelles si de teama tot mai accentuata a unei iesiri a Greciei din zona euro.


In primele ore, euro s-a tranzactionat cu 1,2649 dolari, fata de 1,2684 dolari, valoarea de inchidere a cotatiilor din ajun. Moneda unica a alunecat chiar la 1,2615 dolari, cel mai slab nivel inregistrat din 25 august 2010.

Euro s-a depreciat, de asemenea, fata de yenul japonez, la 100,44 yeni fata de 101,45 yeni din ajun. Analistii au anticipat aceasta stare tensionata care a pus stapanire pe piete dupa ce, in ajunul intalnirii la varf a mai marilor din UE, premierul elen, Lucas Papademos, a estimat drept „real riscul iesirii Greciei din zona euro”.

Intr-un interviu acordat publicatiei americane Wall Street Journal, seful executivului de la Atena a declarat ca nu poate fi exclus un abandon de catre Grecia a monedei unice si a avertizat ca acest scenariu va avea repercursiuni inclusiv asupra tarilor din afara zonei euro.

„Chiar daca nici un plan concret de iesire a Greciei nu a fost, se pare, analizat pana acum, deprecierea euro fata de dolar scoate in evidenta vulnerabilitatea monedei comune”, care nu reuseste sa-si gaseasca un punct de echilibru, a comentat Jane Foley, de la Rabobank.

Investitorii se tem ca dificultatile financiare ale Greciei vor provoca o unda de soc in zona euro, lovind in special Spania, al carei sector bancar este slabit de activele imobiliare cu risc ridicat. In plus, au completat expertii Lloyds Bank, „reuniunea de astazi ar urma sa se concentreze pe crestere, dar suntem sceptici in privinta capacitatii sefilor de stat si de guvern de a gasi rapid o solutie”, in stare sa readuca incredere pe piete.