Weekendul trecut nu a adus la Constanta doar traditionalele manifestari dedicate Zilei Marinei, ci si primul targ cu profil militar organizat vreodata la malul marii. Manifestarea „Naval Defense Exhibition“, gazduita, in perioada 14-16 august, in terminalul de pasageri din Portul Constanta, a reprezentat punctul de intalnire al principalilor jucatori ai pietei mondiale de armament, dar si un bun prilej pentru autoritatile romane de a face o radiografie a industriei nationale de aparare, insa  si a nivelului de inzestrare al Marinei Militare. Cel mai important moment
al targului l-a reprezentat lansarea sistemului Grifon, un concept 100% romanesc care inglobeaza cele mai noi tehnologii ale industriei de armament.  

Am intrat si noi in ran­dul lumii! Cons­tan­ta a devenit, la sfarsitul saptamanii trecute, pen­tru trei zile, punc­tul de interes al industriei interna­tionale de aparare. Orasul de la malul marii a gazduit prima editie a „Naval Defense Exhibition“„, mani­festare interna­tionala organi­zata de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Economiei si Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta. „Scopul mani­festarii a fost acela de a-i sprijini pe utilizatorii romani din domeniul securitatii si apararii in alegerea viitoarelor produse si sisteme“, a declarat presedintele „Naval Defense Exhibition“, Cristian Geamanu. La randul sau, Aurel Cazacu, directorul Directiei Pro­duc­tiei de Aparare din cadrul Ministerului Economiei a declarat ca este primul targ de profil militar privat din Romania, care nu a beneficiat de fonduri guver­na­men­tale. „Initiativa de a organiza un asemenea eveniment o avem din 2007, dar nu am reusit, pana acum, sa o punem in practica. Faptul ca aceasta expozitie s-a organizat cu ajutorul sponsorilor este o dovada ca Romania merge pe calea integrarii industriei de aparare. Pe viitor, spe­ram sa implementam, in totalitate, in industria de aparare, sistemul de management privat, intrucat am ajuns la concluzia ca avem nevoie de oameni care sa inteleaga legile businessului si care sa le aplice in sector“, a declarat Aurel Cazacu.

Constanta va gazdui si un targ militar de aviatie


In cadrul targului, la care au fost prezente 55 de companii specializate din toata lumea, a fost prezentata o gama larga de sisteme maritime, de protectie portuara si costiera, dar si alte produse, precum vehicule terestre si aeriene, roboti, avioane fara pilot, radare, sisteme optoelec­tronice si de razboi electronic, arme si munitii, echipamente de securitate, antrenament si simulare, de logistica, medicale si de supravietuire sau echipamente de protectie a per­so­nalului. „Este un parteneriat public-privat benefic pentru Romania, intrucat nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca statul are nevoie de ajutorul mediului privat, deoarece nu mai poate finanta integral industria de aparare. Adevaratul producator de tehnologie nu este statul, ci firmele private. Pana la urma, tehnologia de varf este dezvoltata de catre sectorul privat si, prin colaborarea princi­palilor jucatori, atat statul, cat si agentii economici castiga“, a declarat Iulian Fota, consilier prezidential, care a adaugat ca oamenii reprezinta principala resursa in sistemul national de aparare, dar ca este nevoie si de dotari adecvate si moderne care sa sprijine factorul de decizie in atingerea obiectivelor propuse. Nici nu s-a incheiat bine prima editie a „Naval Defense Exhibition“ ca orga­nizatorii au facut publice planurile lor pentru anul viitor. „In 2010, acest targ se va extinde prin organizarea unuia de aviatie si terestru, care se va desfasura la Baza Militara Mihail Kogalniceanu. Pentru ca sa putem implica si baza americana avem nevoie de o serie de aprobari, motiv pentru care am demarat procedurile din timp. Am vizitat intreaga baza militara din judetul Constanta si am ajuns la concluzia ca dispunem de o serie de dotari despre care cred ca este pacat sa nu le punem in evidenta. Kogalniceanu este singurul loc din Romania care permite demonstratii de zbor in picaj“, a mai declarat Cristian Geamanu, care a adaugat ca are in plan permanentizarea „Naval Defense Exhibition“, intrucat orga­ni­zatorilor le-a fost destul de greu sa castige competitia cu Bulgaria in punerea in scena a acestei expozitii internationale in regiune. La randul sau, seful Statului Major al Fortelor Navale Romane, contraamiralul Dorin Danila, a subliniat importanta unei astfel de manifestari pentru specialistii din Romania, care au avut ocazia sa se puna la curent cu ultimele realizari ale industriei mondiale de profil. „Acest lucru ne ajuta pe viitor la dotarea Statului Major al Fortelor Navale“, a declarat contraamiralul Dorin Danila.

Sistem de aparare 100% romanesc


In pofida nenumaratelor noutati cu care au venit la targ participantii, de departe vedeta expozitiei a fost considerat sistemul Grifon, un concept 100% romanesc, care a fost comparat de toti cei prezenti la eve­ni­ment cu „Masina Soldatului Uni­versal”. Conceptul poate fi folosit, cu succes, in misiuni militare, dar si pentru a facilita munca autoritatilor locale, a echipelor de interventie in caz de situatii de urgenta, serviciilor de securitate nationala, serviciilor de aparare maritima, aeriana sau terestra. „Este vorba despre o plat­for­ma multifunctionala, mobila, care poate culege date in timp real din zone cu risc ridicat si pe care le poate transmite la un centru de comanda unde se afla factorul de decizie uman. Sistemul poate fi instalat atat pe o masina, cat si pe o salupa sau un vehicul aeroglisor pe perna de aer“, a declarat CEO Naval Defense Exhibition, Romeo Oita, patronul SC Global Private Security Solutions SRL, firma careia ii apartine conceptul. El a mai explicat ca, in functie de tipul de misiune, Grifon poate fi echipat cu aparatura de vedere pe timp de noapte, termoviziune, radar, roboti ghidati prin GPS, avion fara pilot (UAV), sistem de recunoastere, balon de cercetare si supraveghere si arma­ment de razboi. In premiera, sistemul a fost montat pe un autoturism de teren si supus atentiei potentialilor beneficiari. Un astfel de sistem are un pret care variaza, in functie de dotari, intre 150.000 si un milion de euro, dar cei care l-au conceput spun ca pretul editiei de top ar putea fi redus, in ur­ma­torii ani, cu cateva sute de mii de euro, in cazul in care companiile ro­ma­nesti vor reusi performanta sa scoata pe piata un UAV 100% autoh­ton, la un pret sub cel al pietei.

Statele europene s-ar putea dota cu sistemul Grifon


Desi specialistii spun ca sistemul re­prezinta un ajutor de nadajde in cadrul misiunilor civile, realizate con­tracronometru, in conditii de risc, si ca ar putea intra in dotarea Prefec­turilor, a Consiliilor Judetene sau a Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, o astfel de posibilitate este departe de a deveni realitate. Desi au laudat performanta companiilor pri­vate autohtone de a realiza un ast­fel de sistem, reprezentantii Guver­nului au anuntat ca, cel putin in acest an, nu au bani pentru o astfel de inves­titie. „Industria de stat, dar si cea pri­vata, trebuie sa produca ceea ce bene­ficiarii, respectiv institutiile din sistemul national de aparare, au nevoie“, a declarat Aurel Cazacu. Da­ca romanii nu au bani, sistemul ar pu­tea ajunge, in schimb, in dotarea for­telor militare ale altor state ale lumii. Surse bine informate din ca­drul staffului de organizare a tar­gu­lui au declarat ca autoritatile militare din Statele Unite ale Americii, dar si din alte state ale Uniunii Europene s-au aratat intere­sate sa achizitioneze sistemul. Mai mult decat atat, Ion Eftimie Sandu, Project Manager al Grifon, a anuntat ca specialistii ro­mani, care au realizat sistemul teres­tru, au semnat un con­tract cu o firma americana pentru rea­li­zarea siste­mului Grifon naval. Conceptul original Grifon a fost pus in practica cu sprijinul Uzinei Meca­nice Bu­cu­resti, M Car Trading SRL, Electro Optic Components, Interac­tive Systems&Business Consulting SRL, Micronix Plus SRL si Elbit Systems.

Modernizarea fregatelor - pe ultima suta de metri, submarinul ramane in conservare


Targul nu a reprezentat numai un loc de intalnire a specialistilor inte­resati de incheierea unor parte­neriate si un loc de pelerinaj pentru publicul neavizat pasionat de tehnologie, ci si un bun prilej pentru realizarea unei radiografii, cat mai reale, a dotarilor de care dispune Marina Militara ro­mana, dar si a programelor de inzes­trare a Armatei pe care Guvernul Roman le are in derulare. Repre­zen­tantii Guvernului, prezenti la mani­festare, au declarat ca echipamentele prezentate la aceasta expozitie pot constitui subiectul unor contracte de achizitie, dar ca, deocamdata, nu s-a discutat nimic concret pe aceasta tema. Catalin Moraru, general de brigada, loctiitorul secretarului de stat pentru armament de la Departa­mentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a declarat ca autoritatile se con­cen­trea­za in prezent pe procedura de achi­zitie a corvetelor, care este pe punctul de a fi declansata, dar si pe moder­nizarea celor doua fregate, unde procedura se afla intr-o faza mult mai avansata. Oficialul a declarat ca, in acest moment, specialistii minis­te­rului sunt pe punctul de a finaliza documentatia de atribuire si ca, pana la sfarsitul lunii viitoare, se va publica anuntul de participare in cazul modernizarii fregatelor. „Pocedura s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului“, a declarat Catalin Moraru, care s-a ferit insa sa avanseze vreun termen la care ar putea fi demarata si modernizarea singurului submarin aflat in dotarea fortelor navale romanesti. Oficialul spune ca Guver­nul are in intentie sa modernizeze Submarinul Delfinul, care a fost cumparat in urma cu 20 de ani de la Fortele Navale Rusesti in schimbul sumei de 40 de milioane de dolari,  dar ca se loveste de lipsa resurselor financiare. Submarinul a fost tras pe dreapta in Portul Constanta in urma cu 11 ani din cauza faptului ca Minis­terul Apararii nu a gasit niciodata bani pentru a-i cumpara baterii. Surse oficiale din cadrul Marinei Militare sustin ca, desi nu a mai participat la marsuri, submarinul este conservat intr-o stare buna, fiind intretinut, prin lucrari curente, de catre militari. De altfel, seful Resurselor din cadrul Fortelor Navale, Dan Popescu, a declarat ca, din cauza restrictiilor bugetare, sumele alocate intretinerii navelor sunt insuficiente si nu mai pot fi trimise pe mare nave cu un grad de uzura ridicat, care sa puna in pericol viata echipajului. „Incepand de la mentenanta, operare, instructie efectiva si inzestrare, toate aceste capitole au fost afectate. Ceea ce ne afecteaza foarte mult este bugetul alocat mentenantei, pentru ca sunt echipamente cu grad foarte ridicat de periculozitate care necesita verificari periodice, care nu pot fi excluse, astfel incat platformele de lupta sa poata fi utilizate in conditii de siguranta si cu succes“, a declarat Dan Popescu, care a adaugat ca flota navala a Romaniei numara mai multe tipuri de nave, printre care: fregate, corvete, o vedeta torpiloare, o nava logistica, un dragor maritim, o nava pentru cercetari maritime, remor­cher maritim de salvare, o nava de cercetari oceanice, o nava rapida de scafandri, monitor fluvial si vedete de patrulare fluviala.


Ministrul Aparari vrea inzestrare pe datorie


De cealalta parte, ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa fina­lizeze procedura de atribuire pentru doua din cele sase programe de inzestrare strategica ale Armatei, (avionul multirol si corveta multi­functionala), fara a cheltui niciun ban din bugetul de anul acesta, platile urmand a se efectua cel mai probabil abia din 2010, intrucat in buget mai sunt doar 21 de milioane de lei pentru achizitii. Ministrul a mai spus ca banii de care dispune ministerul sunt destinati sustinerii misiunilor externe din teatrele de operatii, sau suportului logistic in situatii de urgenta pentru fregate si elicopterele aferente acestora. La randul sau, seful Directiei Financiar-Contabile a MApN, Constantin Nastase, le-a prezentat parla­men­tarilor situatia actuala a bugetului ministerului, care este departe de a fi prea roz. „Prin OUG 34/2009, bugetul MApN a fost rectificat negativ cu 696,42 milioane de lei. Astfel ca bugetul aprobat initial la 7,651 miliarde, ceea ce reprezenta 1,33% din PIB, din care Buget de stat - 7,391 miliarde si venituri proprii - 0,260 miliarde, a ajuns la suma de 6,955 miliarde, din care Buget de stat - 6,695, veniturile ramanand ne­mo­dificate - 0,260 milioane. Raportat la PIB, el reprezinta cam acelasi procent, adica 1,31%“, a explicat generalul Nastase.

Ziua Marinei, tot mai neinteresanta pentru oficialitati


In paralel cu „Naval Defense Exhibition”, la Constanta au fost organizate si ceremonialurile militare si religioase specifice Zilei Marinei Romane. Desi evenimentul s-a bucurat de prezenta a peste 1.500 de militari, care au asigurat un spectacol total in aer, la sol si pe mare, sarbatorii i-a lipsit parca stralucirea din anii trecuti. Manifestarile s-au desfasurat in lipsa presedintelui Traian Basescu, aflat la Manastirea Tismana din Gorj, dar si a autoritatilor locale de la Constanta, care nu s-au sinchisit sa asiste la ceremonialul organizat pe faleza Cazinoului din Constanta, alaturi de sutele de constanteni si turisti, care au savurat fiecare moment. In lipsa presedintelui, comandantul garzii de onoare i-a prezentat onorul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, persoana cu cea mai mare functie in stat prezenta la evenimente. „Este o zi de traditie, o zi de mare sarbatoare, mare sarbatoare crestina, o zi in care sunt bucuros si onorat ca sunt aici si ca suntem im­preu­na si ca i-am sarbatorit pe marinari, cei care s-au jertfit in trecut si merita intreaga noastra recunostinta si cei care astazi fac eforturi consi­de­rabile in instructie si ati vazut ca sunt foarte bine pregatiti“, a declarat minis­trul Apararii, Mihai Stanisoara, singurul reprezentant al Guvernului prezent la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei, la Constanta. Dupa garda de onoare, s-a ridicat marele pavoaz de la bordul navelor aflate in dispozitiv si s-au tras 21 de salve de tun, iar exerci­tiile au continuat conform programului, cu sosirea zeului Neptun, defilarea de salupe si demonstratii de lupta navala. In programul manifestarilor s-a mai inscris exercitiul de apuntare la bordul fregatei Regina Maria, un exercitiu de tipul „seek and destroy“ impotriva unui submarin inamic, desantul unor parasutisti pe mare si eliberarea unor ostatici de pe o nava. Ca un element de noutate, la editia din acest an au avut loc si demonstratii aeriene ale membrilor Aeroclubului Roman, dar si o regata a ambarcatiunilor.

Industria nationala isi da duhul, Guvernul merge pe importuri


Prima editie a „Naval Defense Exhibition” s-a desfasurat intr-o situatie critica pentru industria nationala de armament si munitie. Sindicatele avertizeaza ca industria de aparare a Romaniei este in colaps si acuza institutiile statului ca nu se implica pentru a salva productia militara din tara. Sindicalistii se tem ca, in lipsa unui sprijin guvernamental, situatia actuala va duce la disponibilizarea ultimilor 3.500 de specialisti din uzinele de armament si la inchiderea a 60% din productia militara a tarii. Cele mai afectate sunt uzinele din Cugir, Moreni, Plopeni si Fagaras. „Culmea este ca avem cereri pentru export si nici aici statul roman nu se implica. Din nefericire, Ministerul Apararii merge pe importuri. Iar noi avem piata externa. Am adus acestei tari 7,5 miliarde de dolari din datoria publica de 10 miliarde de dolari, cat era datoria Romaniei in anul 1989“, a declarat Adrian Nania, presedintele sindicatului din industria de armament Unirea, care a adaugat ca industria nationala este capabila sa asigure, cu forte proprii, programele de inzestrare ale Ministerului Apararii, intrucat uzinele romanesti pot produce de la tunuri si tancuri pana la rachete si avioane.