sa apeleze la banii statului. Potrivit unor informatii neoficiale, pe aceasta lista se afla si ArcellorMittal Galati care intentioneaza sa solicite un ajutor de stat, nu insa de restructurare sau salvare. Deocamdata, acesta nu a initiat niciun demers oficial in acest sens. Startul in sprijinirea acestor companii l-a dat Guvernul Tariceanu prin publicarea, pe ultima suta de metri de mandat, a Ordonantei de Urgenta 206, „privind masurile de sprijin financiar acordate de AVAS operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei financiare mondiale”. Actul normativ nu este insa suficient, este nevoie de alte doua hotarari de guvern prin care sa se stabileasca regulile generale de acordare a acestor ajutoare.

Sprijin de salvare


Potrivit informatiilor furnizate de AVAS, se discuta doua tipuri de ajutoare: de salvare si de restructurare. In primul caz, s-au purtat discutiile cu Consiliul Concurentei, a fost prenotificata Comisia Europeana si s-a primit si aprobarea fiind transmisa deja notificarea oficiala catre CE. Pentru ajutoarele de restructurare, s-a discutat deja cu Consiliul Concurentei, urmand sa fie transmisa prenotificarea catre CE.

„Sistemul de ajutor de stat de salvare va fi instituit pentru doi ani, respectiv 2009-2010, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an in situatia in care criza economico-financiara  mondiala se mentine, iar Comisia Europeana aproba extinderea perioadei inainte de expirarea duratei initiale”, a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.

Bugetul propus pentru acest tip de sprijin aferent anilor 2009-2010 este de 110 milioane de euro, 30 de milioane de euro pentru salvarea IMM-urilor si 80 pentru notificarile individuale. Reprezentantii AVAS au estimat ca numarul maxim de beneficiari va fi de 15 agenti economici, iar modalitatea de acordare va fi „primul venit, primul servit”.

Sprijin pentru restructurare


Cea de-a doua forma de ajutor de stat luata in discutie ar putea avea un buget mult mai generos pentru anii 2009-2010, respectiv 490 de milioane de euro, din care 140 de milioane de euro pentru IMM-uri si 350 de milioane de euro pentru notificarile individuale. „Masurile de sprijin financiar care se pot acorda in acest caz pot fi sub forma de credite, cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pe piata bancara, subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante certe, lichide si exigibile ale AVAS si ale Ministerului Economiei in actiuni sau esalonarea unor datorii catre AVAS reprezentand creante proprii ale acestei institutii”, a explicat Mircea Ursache.  

Numarul maxim de beneficiari a fost estimat la 50 de agenti economici. Si aici, modalitatea de acordare este tot „primul venit, primul servit”. In ceea ce priveste termenul la care cele doua tipuri de ajutoare ar putea deveni realitate, reprezentantii AVAS spun ca se asteapta aprobarea de la Comisia Europeana, dupa care vor fi trecute prin Guvern, si apoi vor fi publicate pe site-ul AVAS, aceasta fiind si data la care pot fi depuse cererile oficiale.

Solicitarile Oltchim


Documentele privind strategia de restructurare a combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, prin ajutoare de stat la contractarea unor credite si transformarea unor datorii catre stat in actiuni, sunt analizate de Consiliul Concurentei si vor fi transmise saptamana viitoare Comisiei Europene.

Guvernul a decis, la jumatatea lunii februarie, sa inceapa procedurile de evaluare a modului in care statul poate sprijini financiar  Oltchim, principala varianta avuta in vedere fiind acordarea de garantii de stat la contractarea unui imprumut.In planul de masuri anticriza discutat de Guvern cu sindicatele si patronatele, in luna ianuarie, a fost inclusa, ca propunere, emiterea de catre Eximbank, in numele si contul statului, a unei scrisori de garantie in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, in vederea obtinerii de catre Oltchim a unui credit bancar.

Alte variante au fost garantarea de catre Guvern, in perioada 2010-2013, a unor credite pentru investitii pentru Oltchim in valoare de aproximativ 320 de milioane de euro si conversia in actiuni a creantei detinute de AVAS asupra combinatului chimic, in suma de 155,7 milioane de euro.

Probleme la companiile care au cerut sprijin


Pentru companiile care au batut deja la usa AVAS, problemele sunt mult mai vechi si cu siguranta nu criza financiara le-a generat pe toate.Spre exemplu, Multiproduct, regie autonoma subordonata cand Ministerului Justitiei, cand AVAS (pentru a fi restructurata), se confrunta cu probleme serioase de ceva ani. Regia are cinci sucursale -la Margineni (Dambovita), Aiud, Gherla, Targsor si Poarta Alba - si produce mobila, confectii metalice, confectii textile si produse din rachita. Cea mai mare parte a productiei este realizata de catre detinutii din penitenciare, in baza unor contracte incheiate cu Administratia Nationalaa Penitenciarelor.

Nici la Sanevit 2003 Arad lucrurile nu sunt foarte clare. De-a lungul timpului, fabrica a fost de mai multe ori amenintata de faliment. Se pare ca, de trei luni, firma are conturile blocate si este in imposibilitatea de a-si plati utilitatile si furnizorii de materiale pentru continuarea productiei.In ceea ce priveste Electroputere, companie ce apartine firmei saudite Al Arrab, nici aici lucrurile nu stau foarte bine, aproape jumatate dintre angajatii Uzinei riscand sa ramana fara locuri de munca, potrivit anuntului facut de presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.