Valoarea totala a creditelor neachi­tate la timp a urcat cu aproape 28% in pri­mele trei luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, restantele cumulau apro­ximativ 10,4 miliarde de lei - cre­ditul principal, fara sa fie incluse si po­zitiile extrabilantiere.

Raportat la volumul total de impru­muturi acordate, ponderea restantelor a urcat la 5,1% in martie 2010, dupa ce la sfarsitul anului trecut nivelul era de 4%. Iar analizat la nivel teritorial, cinci ju­dete din tara au ponderi mai mari de 6,9%.

Pe primul loc se situeaza judetul Bis­trita-Nasaud, cu un grad de neper­for­manta de 9,4% in martie 2010, in cres­tere de la 7,6% in decembrie 2009. Evo­lutia a avut loc pe fondul cresterii ratei so­majului cu 0,6 puncte pro­cen­tuale, pana la nivelul de 9,03%, arata datele publicate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.

In Suceava, judet in care rata soma­jului a urcat in primele trei luni cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8,73%, pon­derea restantelor a ajuns la 7,9%, in cres­tere de la 6,5% la finele anului 2009. Tot­odata, in Arad, peste 7,6% din creditele acordate sunt inregistrate cu restante la plata, chiar daca rata somajului era, in martie, de numai 6,9%, sub media natio­nala de 8,36%.

Performerii platilor la timp, in Gorj si Satu Mare


La polul opus, in sase regiuni din ta­ra ponderea restantelor este cuprinsa in­tre trei si patru procente. Spre exemplu, in Gorj, numai 3,1% din creditele acordate au intarzieri la plata, chiar daca rata somajului in acest judet este de aproape 11,9%, mult peste media natio­nala. In Satu Mare, ponderea restantelor este de 3,6%, in conditiile unui somaj de numai 7,02%. Nu in ultimul rand, in Pra­hova, Constanta, Vaslui si Tulcea, gradul de neperformanta varia intre 3,7% si 3,9%.

Totusi, evolutia din primele trei luni ara­ta faptul ca volumul restantelor va continua sa creasca cel putin pana in par­tea a doua a anului curent. Principa­lul motiv al acestei evolutii tine de pers­pectivele somajului, estimat sa ajunga la 10% in acest an. Totusi, rezultatele obti­nute in primul trimestru de primele doua banci din tara noastra - BCR si BRD - arata o posibila temperare a tendintei de crestere a restantelor. Raportul tri­mes­trial al Bancii Comerciale Romane arata faptul ca, in primele trei luni, chel­tuielile cu provizioanele (bani pe care bancile trebuie sa ii puna deoparte in contul restantelor), chiar daca au cres­cut fata de T1 din 2009, s-au temperat fata de ultimele doua trimestre ale anului tre­cut. De asemenea, si rezultatele BRD - Groupe Société Générale arata faptul ca, desi costul net al riscului a urcat cu 32 de milioane de euro in T1 2010 fata de primele trei luni ale anului trecut, com­parativ cu sfarsitul lui 2009, ritmul s-a temperat.