Grupul energetic rus Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale destinate României cu 43,8% în trimestrul al treilea al acestui an, însă pe ansamblul primelor nouă luni exporturile grupului rus în România au scăzut cu peste o treime, informează Interfax.


În al treilea trimestru al acestui an, Gazprom a exportat în România o cantitate de 230 milioane metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 43,8% faţă de 160 milioane metri cubi în perioada similară a anului trecut. În schimb, datele pe primele nouă luni arată că exporturile Gazprom în România au scăzut cu 36,1%% până la 1,7 miliarde metri cubi.

În total, în trimestrul al treilea al acestui an, Gazprom a exportat spre Europa o cantitate de 30,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile totale ale grupului au crescut cu 12% în ritm anual până la 44,8 miliarde de dolari.

Toţi principalii clienţi străini ai Gazprom (Germania, Franţa, Cehia şi Turcia) şi-au majorat achiziţiile de gaze naturale în al treilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. În schimb, datele comunicate de Gazprom arată că Serbia şi republica separatistă georgiană Osetia de Sud au încetat să mai importe gaze ruseşti în al treilea trimestru, în timp ce importurile Olandei au înregistrat o scădere de 93,8% până la 100 milioane metri cubi. 

În România, compania Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012. WIEE este o societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor din sud-estul Europei. Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Miercuri, gigantul rus Gazprom şi grupul german BASF au semnat un acord vizând schimbul unor active, în cadrul căruia Gazprom a preluat totalitatea acţiunilor la WIEE.