Regia autonoma Multi­product, care se bazeaza pe forta de munca asigu­rata de detinuti, isi tra­ieste ultimele zile. Cele cinci fabrici sunt in colaps din cauza datoriilor acu­mu­late, iar peste jumatate dintre angajatii civili au fost sau vor fi disponi­bilizati in aceasta perioa­da. Anul trecut, Regia a trecut de la Ministerul Justitiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dar prabusirea nu s-a oprit. Declinul Multiproduct a inceput in 2002, iar din 2005 s-a lucrat doar in pierdere. La aceasta situa­tie si-au adus aportul conditiile de piata, mana­gementul defectuos, dar si lipsa de interes a factorilor implicati.

Zilele in care detinutii mun­ceau in fabricile Multi­pro­duct sub coordonarea unor maistri civili sunt pe cale sa apuna. Regia a fost infiintata in anii ’60, cu scopul de a califica si recalifica persoanele con­damnate pentru diverse infractiuni, in vederea reintegrarii lor in so­cietate. Dupa cativa ani de haos, Multiproduct isi duce acum ultimele zile. Anul trecut, Regia a trecut din subordinea Minis­terului Justitiei in cea a AVAS, dar pana acum nu s-a reusit imbu­natatirea situa­tiei aces­teia. Mai mult, la doua din fa­brici vor mai ramane doar cativa dintre salariati, iar din aproximativ 250 de angajati vor mai ramane mai putin de jumatate. Astfel, la sucursala I.L. Cara­giale, dintre 116 an­ga­jati civili vor mai ramane doar sase, iar la intre­prinderea de confectii Targ­sor s-a luat hotararea de a se dispo­nibiliza 21 din 25 de salariati. Oricum, cei mai multi dintre salariati nu-si mai primisera salariile din luna martie. Corpul de control al premierului Emil Boc a efectuat o verificare la Multi­product, una dintre concluziile aces­tuia fiind recalcularea datoriilor avute de Regie catre Admi­nistratia Natio­nala a Penitenciarelor (ANP). Una din variantele care ar putea fi luate in calcul ar fi privatizarea celor cinci sucursale ale Regiei, insa un obstacol in calea acestui plan ar fi faptul ca fabricile se afla chiar in incinta penitenciarelor.


De la mobila pana la confectii metalice


Fabricile Multiproduct au mai multe obiecte de activitate, in functie de specificul zonelor si a penitenciarelor unde au fost am­plasate. Astfel, in localitatea I.L. Ca­ragiale, unde forta de munca este asigurata de Penitenciarul Margi­neni, si la Gherla sunt fabrici de mobila. La Targsor s-au facut confec­tii textile, avand in vedere ca aici este un penitenciar pentru femei. La Aiud, obiectul de activitate este pre­lucrea confectiilor metalice, acelasi ca la Poarta Alba, unde se mai fac in plus si impletituri din rachita. Nu­mai ca la cea din urma fabrica nu au mai ramas decat patru angajati, iar in ultima vreme nu s-a facut mai nimic. Aproape toate su­cursalele Multiproduct au produs si pentru export, chiar si inainte de 1989. 90 la suta din productia fabricilor de mobila de la Caragiale si Gherla mergea la export, iar in ultima perioada cele doua unitati  au colaborat cu firme din Germania si Olanda. Intreprinderea de Confectii Targsor producea direct pentru Mi­nisterul de Interne uniforme pentru politisti, jandarmi si alte categorii de personal ale ministerului. Activi­tatea a scazut dupa ce achizitiile au inceput sa se faca prin licitatie, iar fa­brica nu s-a mai putut prezenta cu oferte din cauza datoriilor acumulate.


Multiproduct se prabuseste din 2002


Declinul Multiproduct a inceput din 2002, dar s-a accentuat dupa 2005, an din care s-au inregistrat numai pierderi. La aceasta prabusire si-au adus aportul si conditiile de piata, managementul conducerii Re­giei, dar si lipsa de implicare a Minis­terului Justitiei. Regia a fost in­fi­intata prin HG 98/1991 si timp de 10 ani si-a desfasurat activitatea in conditii bune, perioada in care a ajuns la peste 500 de angajati, care au lucrat cu pana la 1.500 de de­tinuti. Potrivit OG 68/1999, privind finantarea activitatii Directiei Gene­rale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justitiei, Regia trebuia sa plateasca penitenciarelor 35% din valoarea prestatiilor detinutilor. Cum nu si-a mai putut plati aceasta contributie, ANP a ajuns sa nu mai furnizeze mana de lucru pentru sucursale si chiar le-a actionat in judecata pentru recuperarea dato­riilor. Penitenciarele au obtinut cas­tig de cauza in cea mai mare parte dintre procese. Angajatii Multipro­duct spun ca situatia Regiei ar fi fost alta daca nu i se impunea sa pla­teasca cota de 35% catre ANP. „Peste tot unde am fost, am fost intrebat de ce ma leg de cota de 35%. Daca aceasta cota era scoasa, calculele economice erau altele”, ne-a spus Valentin Paise, liderul de sindicat de la Multiproduct.

Regia se autofinanteaza


Inainte de 1991, Regia era or­ganizata ca o directie economica independenta in cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor, care se autofinanta. Nici dupa reorganizarea survenita ca urmare a aparitiei HG 98/1991 situatia nu s-a schimbat, iar Regia nu a primit bani de la buget. „Am fost lasati pe piata la fel ca orice firma, desi este o situatie speciala. Vine detinutul, il invatam meserie, dupa trei ani se elibereaza, vine altul si incepem munca de la zero. Dupa intrarea in vigoare a Legii 275/2006, cand munca nu a mai fost obli­gatorie, s-a rupt filmul. Daca detinu­tul nu voia sa munceasca, nu venea. Nu aveai ce sa-i faci, te lasa cu ochii in soare cand ti-era lumea mai draga”, a explicat liderul de sindicat Valentin Paise. Nici la capitolul uti­laje Regia nu sta foarte bine, deoa­rece cele mai multe dintre acestea sunt invechite, iar investitii nu prea s-au facut.


Masini de lux pentru sefi


Profitul Multiproduct a inceput sa scada din 2002, dar acest lucru nu a fost de natura sa impiedice Regia sa faca niste achizitii foarte „impor­tante”. „In anii 2003 si 2004, cu banii de la Caragiale s-au cumparat sediul Regiei din Bucuresti, un autoturism VW Tuareg si un Audi A6. Cele doua masini nu au stat la sucursala, ci au fost date in comodat Ministerului Justitiei. La sfarsitul anului 2008, cele doua masini au venit inapoi, dar dupa o luna Penitenciarul Margineni a pus sechestru, s-a organizat licita­tie si le-a luat. Din cate stiu, acum sunt la ANP”, ne-a spus liderul de sindicat Valentin Paise. Potrivit aces­tuia, asupra sediului Regiei s-a spus, in ianuarie 2009, sechestru asigura­toriu de catre Administratia Finan­telor Publice Bucuresti, deoarece Multi­product nu si-a mai platit contributiile la Bugetul de stat din octombrie 2007, cu toate ca acestea le-au fost retinute salariatilor. Cladi­rea a fost evaluata la 700.000 de euro, insa a costat mai putin cand a fost cumparata la licitatie de la fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare.

Trecerea la ANP a fost blocata


Situatia Multiproduct a atras atentia de mai mult timp, insa so­lutiile de salvare nu au aparut sau nu au fost puse in aplicare. Aproape toti factorii implicati au cazut de acord ca varianta cea mai buna pentru ca Regia sa nu dispara este trecerea acesteia la ANP, care mai are in cadrul sau unitati in care lucreaza detinuti. Numai ca acest proiect, potrivit informatiilor vehiculate in presa, a cazut atunci cand la carma Ministerului Justitiei a fost instalat Tudor Chiuariu. In 2007, activitatea Regiei s-a prabusit, iar pierderile s-au ridicat la 4,4 milioane de lei. In 2008, numai in primele opt luni ale anului, pierderile atinsesera cifra de 2,9 milioane de lei. La acea data, dato­riile catre ANP, Bugetul de stat si furnizori erau de 10,353 milioane de lei.

In urma unui protest al sindi­calistilor, in iulie anul trecut Multi­product a trecut de la MJ in admi­nistrarea AVAS, fara insa ca situatia acesteia sa se imbunata­teasca. „Vinovati de aceasta situatie sunt Ministerul Justitiei si ANP, dar si Regia. Atat timp cat in Consiliul de Administratie al Regiei au fost in permanenta cate un reprezentant de la MJ, AN, Finante si de la Oficiul de stat pentru probleme speciale, nu cred ca nu ar fi putut sa-l traga la raspundere pe directorul Regiei si pe ceilalti vinovati”, crede Valentin Paise, liderul sindicatului de la Mul­tiproduct. Saptamana trecuta, AVAS a decis inlocuirea directorului Ana Maria Filipescu cu Elena Eremia. Fostul director al Regiei, care inca nu si-a predat mandatul, ne-a transmis ca nu doreste sa vorbeasca despre viitorul Multiproduct, deoarece pute­rea de decizie se afla la AVAS.

Evolutia Multiproduct din anul 2000

  • 2000 - profit net de 1,1 milioane lei
  • 2001 - profit net de 3,5 milioane lei
  • 2002 - profit net de 3,3 milioane lei
  • 2003 - profit net de 2,1 milioane lei
  • 2004 - profit net de 629 mii lei
  • 2005 - pierderi de 2,3 milioane lei
  • 2006 - pierderi de 1,7 milioane lei
  • 2007 - pierderi de 4,4 milioane lei

Valentin Paise, lider de sindicat:  Am fost lasati pe piata la fel ca orice firma, desi este o situatie speciala. Vine detinutul, il invatam meserie, dupa trei ani se elibereaza, vine altul si incepem munca de la zero.