Operatorul bursier Nasdaq OMX a propus despăgubiri de 40 de milioane de dolari pentru pierderile înregistrate de brokeri din cauza problemei de soft la listarea Facebook.


Nasdaq este dispus sa plateasca 13,7 milioane de dolari în bani, daca propunerea va primi aprobare din partea Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA. Compania vrea, de asemenea, să deblocheze alte 7 milioane de dolari din venituri obţinute în următorii cinci ani ca urmare a listării Facebook, plus încă 20 de milioane de dolari.

Suma suplimentară de 27 de milioane de dolari ar fi acordată membrilor sai sub forma unor credite "pentru a-şi reduce costurile de trading, iar majoritatea beneficiilor vor fi obţinute în primele şase luni de majoritatea firmelor". 

Destul de rara in randul operatorilor de piete de capital, decizia de a oferi despăgubiri atât de mari nu a reuşit să calmeze una dintre marile societati active pe burse, Knight Capital. Firma afirmă că a pierdut 35 de milioane de dolari pentru că nu a primit confirmări ale tranzacţiilor când platforma Nasdaq a fost afectată de probleme tehnice la primele tranzacţii cu acţiuni Facebook.

Cererile totale de despăgubiri din partea brokerilor, inclusiv din partea Morgan Stanley, aranjorul principal al listării Facebook, s-ar situa la peste 100 de milioane de dolari. "Soluţia propusă de Nasdaq este pur şi simplu inacceptabilă. După cum am mai spus, firma evaluează toate opţiunile disponibile în cadrul legii", potrivit unui comunicat al Knight Capital.

Planul Nasdaq va fi transmis autoriăţilor pentru bursă din SUA. Problemele de soft de pe piaţa Nasdaq la listarea Facebook se află în centrul unei serii de investigaţii în privinţa listării de 16 miliarde de dolari a Facebook la mijlocul lunii mai. Acţiunile Facebook au pierdut 31 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, situată la listare la 104 miliarde de dolari. Titlurile au închis miercuri la 26,8 dolari, în scădere cu 30% faţă de preţul de 38 de dolari din oferta publică iniţială.