In timp ce valoarea creditelor pe termen scurt acordate companiilor a crescut, in 2011, cu 10%, piata de factoring a inregistrat un avans de 43,5%, atingand un volum record de 2,58 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB. Fata de 2010, factoringul intern a avut o crestere de 49,5%, in timp ce factoringul extern (de export si import) a crescut cu 25,5%.

Potrivit primului studiu realizat de Asociatia Romana de Factoring (ARF), companiile din zona de constructii si lemn (inclusiv infrastructura) au cesionat 21,15% din totalul creantelor gestionate anul trecut de companiile de factoring. Societatile din zona de metale, chimicale si reciclare au cesionat 20,33%, cele din auto si echipamente (inclusiv piese) - 11,52%, firmele de pe segmentul bunurilor de larg consum - 10,16%, iar cele din agricultura si industria alimentara - 9,5%. Companiile din IT&C, energie, industria farma, transporturile si nu numai au fost, deasemenea, reprezentate pe piata de factoring in 2011.

Din punctul de vedere al structuri pietei, factoringul intern cu regres, urmasul direct al scontarilor, si-a mentinut suprematia, reprezentand 42,63% din piata. O crestere puternica s-a inregistrat si din partea factoringului domestic fara regres, care a atins o pondere de 31,82% in 2011, aproape in dublare fata de 2010, conform estimarilor ARF.

“Factoringul reprezinta o solutie simpla la problemele complexe de azi, fiind accesibil companiilor din toate domeniile economiei, indiferent de nivelul de dezvoltare. Atat bancile, cat si IFN-urile care ofera factoring pe piata din Romania demonstreaza ca si-au adaptat serviciile la nevoile actuale ale economiei, depasind bariera facilitatilor standard de finantare. Contextul economic si incapatanarea noastra de a promova acest produs in ultimii ani l-au transformat in produsul de finantare „vedeta” pe timp de criza”, declara Bogdan Rosu, presedintele ARF.

Studiul ARF releva ca 40% dintre firmele care au apelat la produsele de factoring in 2011 au cifra de afaceri mai mica de 5 milioane de euro, 27%, intre 5 i 50 milioane de euro, iar 33%, peste 50 milioane de euro.

Si din punct de vedere al sectoarelor economice in care activeaza, companiile care au accesat factoring in 2011 se regasesc pe o plaja extrem de larga, neexistand, practic, niciun domeniu nesustinut de catre jucatorii din piata de factoring. Stabilizarea si dezvoltarea economiei Romaniei pe termen mediu si lung sunt dependente in mare masura de proiectele de investitii. Complementar acestora, este nevoie insa si de solutii performante, adaptate contextului economic actual, care sa asigure inclusiv finantarea pe termen scurt, din ce in ce mai problematica.

Desi pentru 2012 exista anumite ingrijorari generale legate de criza de lichidate care va determina intarzieri la plata creantelor comerciale, membrii ARF raman consecventi dezvoltarii de o maniera prudenta a pietei de factoring si nu intentioneaza sa inaspreasca conditiile de eligibilitate sau sa limiteze oferta de servicii de factoring.

Asociatia Romana de Factoring este formata din BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, EximBank, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance, RBS Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor si UniCredit Tiriac Bank.