Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume, a anuntat ca va retrage de pe piata si va inlocui noile procesoare pe arhitectura Sandy Bridge lansate in luna ianua­rie la CES Las Vegas. Motivul: o eroare de design care va costa Intel aproximativ un miliard de dolari. Eroarea are efect si asupra partenerilor, mai cu seama a producatorilor de PC-uri care au decis sa foloseasca noile procesoare pentru urmatoarea generatie de dispozitive.

Intel a oprit livrarea celor mai noi procesoare, cu arhitectura Sandy Bridge, lansate anul acesta la Consumer Elec­tronic Show in Las Vegas, dupa ce a descoperit o eroare de design care cau­zeaza degradarea porturilor SATA astfel incat sunt afectate hardurile si unitatile optice ale computerelor bazate pe tehnologia Intel. Procesoarele afectate sunt cele din a doua generatie Intel Core, modelele i5 si i7, care au fost puse in vanzare incepand cu 9 ianuarie 2011. Producatorul a anuntat ca oprirea vanzarilor pentru noua arhitectura va reduce vanzarile in primul trimestru al acestui an cu 300 de milioane de dolari si va diminua si profitul brut cu aproximativ 2%. De asemenea, Intel va cheltui 700 de milioane de dolari pentru a inlocui procesoarele defecte care au ajuns in piata.  Compania estimeaza ca va relua livrarile de procesoare spre finalul acestei luni. „Pentru producatorii de computere si alti clienti Intel care au cumparat chipseturi sau sisteme sus­pectate ca ar fi afectate, Intel va colabora cu partenerii sai OEM pentru a accepta returnarea acestora, si isi propune sa suporte modificari sau inlocuirea nece­sare in placile de baza sau in sisteme”, se arata in comunicatul com­paniei. Potrivit companiei, aceasta eroare nu a putut fi descoperita inainte de livrarea pro­du­se­lor din cauza naturii sale, care pre­su­pu­ne degradarea treptata a co­nec­tivitatii SATA in timp. Intel estimeaza ca apro­ximativ 5% din sisteme  pot avea pr­o­bleme dupa o durata de viata de trei ani. 

Cine simte consecintele?

Intarzierea de o luna prevazuta pen­tru reluarea livrarilor va reduce avan-tajul pe care Intel se astepta sa il aiba in fata competitorilor. De altfel, analistii se asteapta ca producatorii de hardware sa acorde mai multa atentie produselor AMD dupa problemele aparute la Intel, scrie Bloomberg. Actiunile gigantului Intel, companie care detine o cota de piata de aproximativ 80% pe segmentul procesoarelor, au stagnat la Bursa din New York, in timp ce rivalul AMD a castigat in ziua in care Intel a anuntat ca retrage procesoarele apro­ximativ 34 de centi, respectiv 4,5%. Evo­lutia AMD vine pe un declin anual de 4,3%. De altfel, toti producatorii de com­putere care au ales arhitectura Sandy Bridge vor resimti urmarile problemelor Intel. Potrivit publicatiei „Cnet”, taiwa­ne­zii de la Acer au inceput recent sa livreze catre partenerii din retail, atat classic, cat si online, modele de com­pu­te­re cu noua tehnologie Intel. „Vom cola­bo­ra cu Intel sa refacem orice sistem cu componente afectate. Pentru ca suntem intr-un stadiu incipient in ceea ce pri­ves­te lansarea liniei de produse bazate pe arhitectura Sandy Bridge, apreciem ca impactul asupra afacerilor Acer si asupra clien­tilor nostri sa fie minim”, au declarat ofi­cialii Acer citati de „Cnet”.

„Toata lumea este afectata de aceasta problema, mai ales ca noi suntem producatori de top pentru placi de baza, in afara de notebookuri si sisteme all-in-one”, au declarat si reprezentanti ai companiei Asus, potrivit aceleiasi surse.

In cazul Lenovo, compania a precizat ca a livrat deja aproximativ 10.000 de laptopuri cu procesoare Intel cu arhitec­tura Sandy Bridge. „Modelele Lenovo sus­pectate ca ar putea fi afectate de aceas­ta problema fac parte din ultima generatie de laptopuri IdeaPad.  Din acestea, am livrat aproximativ 10.000 de unitati in intreaga lume.(…) Daca un pro­dus Lenovo este afectat de aceasta pro­blema, vom colabora cu clientii nostri pentru a gasi cea mai buna re­zolvare”, au spus oficialii Lenovo.

Presa internationala mai noteaza ca intarzierea livrarii noilor procesoare Intel va fi resimtita si de compania Apple, care ar trebui sa lanseze in lunile urmatoare noua generatie de laptopuri MacBook Pro. Se speculeaza ca modelele produse de Apple ar fi trebuit sa apara pe piata in luna aprilie, insa lansarea va fi amanata pana la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Istoria se repetA


Nu este prima data cand Intel se confrunta cu o astfel de situatie, in care trebuie sa retraga din piata procesoare cu probleme. In octombrie 1994, compania a anuntat ca procesoarele Pentium cu microarhitectura P5 aveau un defect: anumite operatiuni produceau calcule eronate, insa eroarea aparea o data la cinci sau sase decimale. Intel a cheltuit atunci aproximativ 475 de milioane de dolari pentru remedierea problemelor.