Dupa ce a incheiat consultarile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind legea responsabilitatii fiscale, Executivul a finalizat si inaintat, miercuri, Parlamentului actul normativ. Printre prevederile incluse in aceasta initiativa legislativa se numara interzicerea majorarilor salariale cu sase luni inainte de alegeri, obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada planuri financiare fundamentate pe o perioada de trei ani, obligatie impusa si candidatilor in campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate.
 
"Orice competitor electoral in campania prezidentiala sau primari in campania locala, orice propunere financiara pe care o fac trebuie sa aiba fundament pe trei ani cu privire la resursele bugetare, sa spuna de unde iau bani. Sa ceara opinia Consiliului Fiscal si a Ministerului Finantelor, care sa spuna public punctul de vedere la propunerile pe care politicienii le fac", a adaugat Boc.
 
Totodata, numarul rectificarilor bugetare a fost limitat la doua pe an. Legea prevede si infiintarea unui Consiliu Fiscal care sa asigure o analiza independenta si de specialitate a prognozelor macroeconomice si bugetare.
 
Nu in ultimul rand, legea responsabilitatii fiscale prevede ca banii alocati pentru investitii nu vor putea fi utilizati pentru salarii si pensii.

Sursa: Mediafax