Distribuitorul farmaceutic Farmexpert estimeaza ca va incheia acest an in crestere cu 10%, cu afaceri de 400 mil. euro, comparativ cu valoarea inregistrata in 2010 - 362,8 mil. euro.

,,Pentru anul 2012 este greu de estimat cifra de afaceri din cauza introducerii taxei clawback. Probabil va avea loc o crestere in unitati, dar o scadere a valorii vanzarilor. Deocamdata nu avem consecintele acestei noi legi", a declarat Eugen Banciu, directorul general al Farmexpert.

In ceea ce priveste piata de medicamente, reprezentantii Farmexpert estimeaza ca aceasta va creste cu 11% in acest an, de la 2,3 mld. euro in 2010, valoare care include si exportul paralel de medicamente.

Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a aratat ca piata locala este la jumatatea celei din UE, cu un consum de medicamente pe cap de locuitor de 200 de euro, fata de 430 de euro.

,,Consumam mai putin decat este nevoie, desi se vorbeste de risipa. Sunt multe persoane bolnave, dar care nu se trateaza, de aceea la anumite boli avem si mortalitate mai mare fata de alte state din UE. Se pot face scheme de suport pentru achizitia de medicamente, dar lucrurile se schimba de prea multe ori intr-un an", a explicat Lupuleasa.

Compania, detinuta in proportie de 80% de grupul britanic Alliance Boots, asigura distributia la nivel national de produse farmaceutice si parafarmaceutice catre aproape 4.000 de clienti.