Taxarea inversa in industria ali­men­tara, prin care TVA se va incasa in ma­gazine si nu pe parcursul ciclului de fabri­catie a produselor, ar putea fi intro­dusa in acest an, potrivit federatiilor Romalimenta si Rompan. „Noi am pro­pus ministrului Agriculturii o taxare in­versa in industrie, care presupune inca­sarea TVA abia la sfarsitul ciclului. Aceasta taxa ar putea elimina piata nea­gra din industrie”, a declarat Sorin Mi­nea, presedintele Romalimenta, dupa o intalnire avuta vineri cu ministrul Agri­cul­turii, Mihail Dumitru. Acesta a adau­gat ca reprezentantii ministerului au fost de acord, in principiu, cu intro­du­ce­rea acestui nou tip de taxare, urmand sa discute si cu Ministerul Finantelor. „Vom face niste simulari saptamana viitoa­re, ca sa vedem ce inseamna taxa­rea inversa”, a afirmat Aurel Popescu, presedintele federatiei Rompan, prezent la intalnirea cu ministrul Agriculturii.

Sorin Minea a adaugat ca, asa cum se incaseaza TVA in acest moment, in fiecare etapa a ciclului de fabricatie, taxa pe valoarea adaugata duce la cresterea pretului alimentelor. „Plimbarea de TVA du­ce la cresteri de pret. Introducerea unei taxe inverse va avantaja pe toata lu­mea si va rade piata neagra”, a spus Minea.

„Legea comertului” ar trebui suspendata

El a precizat ca un alt punct discutat cu ministrul Agriculturii a fost asa-nu­mita lege a comertului, unde exista ca­teva puncte care o fac greu aplicabila.

„L-am rugat sa suspende aplicarea legii pen­tru o luna sau doua si sa invite su­per­marketurile la discutii. Daca s-ar apli­ca acum aceasta lege, s-ar putea ca pre­turile sa creasca”, a mai spus prese­dintele Romalimenta.

Minea si-a exprimat dezacordul fata de cei care cer o derogare de la Comisia Euro­peana pentru prelungirea cu cel putin un an a subventiilor agricole, afir­mand ca intr-o economie de piata reala statul trebuie sa aiba o interventie mi­nima. „Industria alimentara nu a primit niciodata subventii si a supravietuit”, a subliniat Minea. Sustinerea financiara de catre stat a productiei de carne de porc si pasare, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia sau tutun, dar si sub­ven­tionarea motorinei pentru lucrari agri­cole si a energiei pentru irigatii au in­­cetat de la 1 ianuarie 2010.