„The end of man”, este titlul unui studiu realizat de publicatia lunara „The Atlantic“ si care analizeaza prezenta femeii in economia americana. O analiza care avanseaza ideea ca in SUA, „pentru femei, totul abia acum incepe, ele vor fi invingatorii zilei de maine”. Pentru a-si fundamenta punctul de vedere, autorul lucrarii ofera cateva exemple considerate edificatoare.

Din cele 11 milioane de locuri de munca restructurate din decembrie 2007 in SUA, 66% erau ocupate de barbati, care nu mai constituie decat 54% din forta de lucru.

In 1970, contributia femeilor la veni­tul familial american se ridica la 6%. Acum, ele furnizeaza 42,2%. In acest ritm, rolurile se vor schimba in 2016.

Pentru prima data in istoria Ame­ricii, in categoria de varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, numarul femeilor cu diploma l-a depasit pe cel al barbatilor.

Potrivit unui studiu realizat de Colum­bia Business School pe un esan­tion de 1.500 de societati in perioada 1992-2006, intreprinderile cu un efectiv format cu precadere din femei au afisat rezultate superioare. Si invers: au intam­pinat dificultati companiile unde pon­derea o reprezinta barbatii: cons­tructii, metalurgie...

Dintre cele 15 categorii susceptibile sa ofere mai multe locuri de munca in urma­toarele decenii, numai doua - ingineri informaticieni si paznici de imobile si localuri - sunt masculine. In celelalte - infirmieri, ajutor la domiciliu, supraveghere copii etc. - femeile detin deja suprematia.

In esalonul secund al functiilor de manageriat, femeile sunt deja prezente in proportie de 51,4%, fata de 26,1% in 1980. In domeniul bancar si in cel al asigurarilor ponderea lor este de 54%, de 45% in asociatiile si cabinetele de avocatura si de 25% in sfera medicala. Toate aceste proportii cresc vertiginos.

Numarul companiilor create de femei in ultimii 10 ani este de doua ori mai mare decat media nationala.

Din 10 studenti care vor obtine licen­ta in 2010, sase vor fi femei. De asemenea, ele constituie 60% din cei care obtin un master.

In loc de concluzie, autorii studiu­lui din „The Atlantic“ o citeaza pe Nan­cy Koehn, profesor la Harvard Busi­ness School: „Vom asista la ince­putul unui tsunami: femeile vor fi cele care, in ur­ma­torii 15 ani, vor dicta repartizarea locurilor de munca in economie”. Desigur, adauga semna­tarii analizei, nu sunt decat 3% printre presedintii direc­tori generali ai marilor companii ameri­cane, iar remuneratia lor repre­zinta 77% din cea a barbatilor. Dar din 2009, sala­riile femeilor au progresat cu 43% comparativ cu cele ale bar­batilor.