Fidel Castro ar fi suferit un accident vascular cerebral, in urma caruia si-a pierdut abilitatea de a vorbi, nu recunoaste apropiatii, viata legendarului revolutionar cubanez fiind sustinuta cu ajutorul unui tub gastric nazal, potrivit doctorului venezuelean Jose Marquina, citat de ziarul de limba spaniola El Nuevo Herald, publicat în Miami (SUA). 

Informația nu este confirmată de autoritatile cubaneze, insa El Comandante nu a mai fost vazut in public din luna martie.

Medicul sustine ca Fidel Castro se afla la reședința sa din Havana, unde este constant monitorizat de medici.

"Data fiind starea de sanatate a lui Fidel Castro, el nu poate suporta nicio intervenție chirurgicala". Medicul venezuelean crede că in actuala stare vegetativa Castro ar putea supravietui cateva sapamani, dar "în public, nu-l vom mai vedea.", afirma acesta.

Zvonurile privind deteriorarea sănătății lui Fidel Castro și a morții sale au aparut în mod repetat în mass-media din ultimii ani. În 2006, Castro a suferit o operație complicata la sistemul intestinal, despre care el insusi a admis ca era sa-l coste viata. Pe 31 iulie 2006, Fidel a renunțat la prerogativele sale pentru motive de sănătate.

Fidel Castro a venit la putere în 1959. În 2009 liderul cubanez a declarat ca nu crede ca va supraviețui primului mandat al presedintelui american Barack Obama care se incheie in acest an.