Suntem in mileniul al treilea, intr-o era a tehnologiilor superavansate, dar constatam ca, in Romania cel putin, gradul de inteligenta scade de la o zi la alta. Fenomenul este cutremurator si se manifesta mai rapid decat scaderea natalitatii, chiar mai rapid decat fura unii banul public. Asistam de doua saptamani la chinurile facerii unei ordonante care va afecta mamele si pe copiii lor. Ba ca e mai bine sa se intoarca la munca dupa sase luni, ba dupa un an, ba dupa doi. Ori sa le reducem indemnizatiile de crestere a bebelusilor.

Surprinde insa faptul ca nimeni nu s-a gandit la un alt aspect: cum sa impiedici angajatorii sa mai dea afara femeile care au nascut si au stat acasa, indiferent cat. Ma gandesc ca era o chestie sa observ un semn de inteligenta la demnitari si, ca atare, sa aud de o propunere legislativa vizavi de facilitati pentru imbunatatirea conditiilor de munca pentru mame. Cum adica? De exemplu, sa scutesti de impozitul pe profit (sau de alt bir) companiile care investesc in crese „la birou”.

Auzeam zilele trecute despre cum sa modificam Codul Muncii. Si cum justificau investitorii straini masura de eliminare a unor restrictii in ceea ce priveste „datul afara” fara justificare solida: se vor crea mii de noi locuri de munca! Pai cum? Si eu incerc sa fiu manager si va spun cu mana pe inima ca nu e asa. E adevarat, nici actualele conditii nu sunt grozave, nu poti concedia nici macar pe unul care-ti fura firma cu totul. Dar, pe de alta parte, daca te apuci sa concediezi in dreapta si-n stanga, cel mult angajezi tot atatia. Si asta din simplul motiv ca ai aceleasi cheltuieli nenorocite cu forta de munca. Aici este de fapt problema. Una din doua, ori aduci o alta motivatie, ori aduci o alta motivatie.

Cam asa stau lucrurile cu filtrul gandirii si chinurile facerii. Trecem de la o extrema la alta, avem contractii cand scoatem o idee geniala, amestecam politisti cu medici, profesori cu militari. A, apropo, am auzit ca pensionarilor de la armata li se taie pensiile de la 1 ianuarie, prin recalculare. Nu vor creste asa cum pana nu demult se jura in direct si inregistrat ministrul „de resort”. Vom reveni.