Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 205,4 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la doi ani, sub valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,2% pe an, peste cel acceptat la operaţiunea din septembrie pentru certificate cu aceeaşi scadenţă, de 6,1%.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 400 milioane lei, iar ofertele băncilor au cumulat 700,4 milioane lei.

Finanţele au mai vândut obligaţiuni obligaţiuni cu aceeaşi scadenţă în septembrie, la un randament de 6,1% pe an.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 44,64 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.