Poate oamenii nu petrec pe strazile din Bacău sau Braşov, dar România s-a descurcat destul de bine în ultimul timp, iar Produsul sau Intern Brut a crescut în ritm anual cu 1,2% în trimestrul doi din 2012, scrie publicatia britanica 'Financial Times' pe unul dintre blogurile sale. 


Mai exact, detaliaza IHS Global Insight, a existat un progres în reducerea deficitului fiscal şi a deficitului comercial al ţării, care era de aproximativ 11% din PIB înainte de recesiunea globală si care, de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB. Pe baza acestor progrese, IHS a revizuit în creştere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt şi mediu al României cu o treaptă - ridicând ratingul pe termen mediu al României la categoria recomandat pentru investiţii.

Intrebarea este cat vor dura aceste vremuri bune? Numai în acest an, România a avut trei guverne şi s-a confruntat cu un conflict public între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Chuck Movit, economist al IHS Global Insight pentru România, manifestă un optimism prudent, in pofida faptului ca agentiile de rating Fitch şi Moody's au inclus Romania in categoria "recomandat pentru investiţii" (doar Standard & Poor's acordă României cel mai ridicat nivel al categoriei junk).

In acelasi timp insa, Movit subliniaza necesitatea de mentinerii politicii fiscale şi monetare convenită cu FMI şi UE în cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009, şi recomanda calm cand vine vorba de problemele băncilor din România, din care multe au făcut credite în valută înainte ca actuala criză să deprecieze leul. In opinia lui Movit, daca România se mai confrunta cu unele riscuri de natura financiara, ele nu vizeaza insa balanţa contului curent.

Movit crede că viitorul arată pozitiv. Si explica: fluxurile de investiţii străine directe în ultimii ani au ajutat la îmbunătăţirea competitivităţii. De aceea, relansarea cresterii economice a Europei occidentale până în 2013, cererea pentru exporturile României şi sosirea investiţiilor străine directe vor spori din nou.

Pe de alta parte, Peter Attard Montalto de la banca Nomura notează, la randul sau, că economia României este mai sănătoasă decât cea a vecinelor sale, care se confruntă cu o creştere negativă de aproximativ 1%. Acea performanţă este în special lăudabilă ţinând cont de recentele măsuri de austeritate, turbulenţele politice şi expunerea României la statele de la periferia zonei euro. Dar Montalto estimează că un declin semnificativ este inevitabil înainte ca orice îmbunătăţire modestă să poată fi aşteptată anul viitor.

Creşterea exporturilor a scăzut aproape de zero, cauzând o încetinire a producţiei industriale. Montalto apreciază că declinul exporturilor va duce la o reducere a veniturilor disponibile şi a consumului intern, dar şi la un declin al investiţiilor. Numărul de angajaţi a început deja să crească, dar inflaţia rămâne ridicată, iar creşterea salariilor este de asemenea sub presiune în acest mediu, iar consumul ar putea scădea. Investiţiile ar putea, de asemenea, să încetinească.

El spune că în acest an creşterea va fi de doar 0,2% şi, chiar dacă executivul încetineşte anul viitor măsurile de consolidare fiscală pentru a oferi unele stimulente, aceasta vor fi 'nesustenabile în ultimă instanţă'. Ca rezultat, anul viitor creşterea ar putea fi de doar 1,2%, spune el. Aceasta încă nu e rău în contextul din regiune, dar ar putea să nu fie resimţit ca atare de multe gospodării care nu reuşesc să supravieţuiască în condiţiile de austeritate din România.

'Dacă tensiunile politice privind măsurile de austeritate ar avea ca rezultat un guvern disfuncţional, care nu este capabil să continue îndeplinirea acestor politici de consolidare, opinia noastră privind solvabilitatea va avea considerabil de suferit', avertizează Montalto. Cu alte cuvinte, România trebuie să insiste şi să persevereze, altfel toate rezultatele bune de până acum s-ar putea reversa.