Reuniunea comitetului interstatal care gestioneaza proiectul energetic „Pan European Oil Pipeline”, progra­ma­ta pentru perioada 20-21 ianuarie 2010, va avea loc intr-un hotel de 5 stele din statiunea Mamaia si va aduce repre­zentanti ai guvernelor din Serbia, Croatia si Roma­nia.

Potrivit organizatorilor, discutiile vor avea ca teme strategia participantilor la proiect, stabi­lirea finan­tatorilor investitiei, desemnarea proiec­tantului si a constructorilor. Silviu Wagner, directorul general al Oil Terminal Constanta, una dintre com­paniile care fac parte din acest proiect, spune ca ultima intal­nire a membrilor consor­tiului Pan European Oil Pipe­line Constanta-Trieste a avut loc in mai 2009, la Belgrad - Serbia.

Evenimentul a fost pregatit in detaliu, pe 12 ianuarie, in ca­drul unei intalniri care a avut loc la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afa­ceri, unde au participat con­du­cerile celor doua companii ro­- ma­nesti Conpet si Oil Ter­minal, care reprezinta Romania in PEOP. In cadrul discutiilor, care au avut loc in spatele usilor inchise, s-au stabilit subiectele care urmeaza sa fie deschise de partea romaneasca, cea care spera sa obtina postul de director general pentru compania care va mana­geria proiectul.

Reamintim ca reprezentantii Ro­maniei, Serbiei si Croatiei au semnat la 22 aprilie 2008 acordul pentru infiintarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline, Constanta-Trieste. Scopul principal al oleoductului paneuropean este cresterea capacitatilor de transport al titeiului pro­venit din regiunea caspica spre Europa Centrala si de Est, pe rutele Constanta - Omisalj (Croatia) si Trieste (Italia). Proiectul urmareste, in egala masura, si sporirea capa­citatii retelei romanesti de transport al petrolului.