Ministerul Finantelor Publice a imprumutat ieri 460 de milioane de euro prin vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitatea la patru ani, sub valoarea programata de 600 de milioane de euro, desi subscrierile s-au apropiat de 1 miliard de euro, randamentul acceptat fiind de 4,85% pe an.

,,Finantele nu au nicio presiune pentru a lua mai multi bani. Am acceptat un randament de 4,85% pe an, iar in acest nivel piata se limita la 460 de milioane de euro, desi sub­scrierile au fost de aproape 1 miliard de euro. Suntem multumiti cu acest re­zultat. Ne-am uitat cu atentie la disponibilul din piata si nu aveam niciun motiv sa fortam”, a declarat se­cretarul de stat in Ministerul Fi­nan­telor Publice Bogdan Dragoi (foto). Oficialul MFP a aratat ca Tre­zo­reria a achitat deja, luni, obligatii scadente de 1,2 mld. euro, iar maine va plati o suma aproximativ egala.

,,Banii din emisiunea de obliga­tiuni vor intra in Trezorerie dupa plata obligatiilor scadente”, a mai spus Dragoi. La finalul lunii iulie ajung la scadenta titluri in suma de 1,2 miliarde de euro, precum si un imprumut de tip club loan de 1,2 miliarde de euro.

Titlurile vandute ieri vor ajunge la maturitate in 2015, an in care Finantele vor avea un varf de plata de 1,8 miliarde de euro reprezentand dobanzi, comisioane si rate de capi­tal care trebuie achitate pentru pri­mul imprumut de tip stand-by incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

De asemenea, MFP a anuntat ieri ca vrea sa imprumute in luna august 4 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, aceeasi valoare fiind prevazuta si in programul aferent lunii iulie, desi suma imprumutata a fost mai mare.

Pentru august, Trezoreria a sta­bilit sase licitatii de vanzare a titlu­rilor de stat, trei pentru obligatiuni de stat si restul pentru certificate de trezorerie.