Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 578,3 milioane lei prin vânzarea de certificate cu scadenţa la 11 luni, sub valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,02 % pe an, uşor peste cel acceptat la operaţiunea din septembrie pentru certificate cu maturitatea la un an, de 5,95%.


Valoarea indicativă a operaţiunii a fost 1 miliard de lei, iar ofertele băncilor au cumulat 1,55 miliarde lei. Finanţele au mai vândut titluri cu aceeaşi scadenţă în septembrie, de 978,4 milioane lei, peste valoarea programata, la un randament de 5,95%.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 45,2 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.